Nagyon komoly hacker-támadás érte a MediaMarkt rendszerét, Európa-szerte érintettek az üzletek.

Súlyos kibertámadás érte a MediaMarkt rendszerét, amitől számos európai belső hálózat megbénult – leginkább holland és német üzleteket érintve, de a magyar webshop is leállt. A támadók elképesztően irreális 240 millió dolláros, mintegy 75 milliárd forintos váltságdíjat követelnek – értesült róla a BleepingComputer.

A 13 országban jelenlévő és több mint 1000 üzlettel rendelkező üzletláncot vasárnap késő este és hétfő reggel között érhette a Hive-zsarolóvírusos támadás, amivel a hackerek képesek voltak titkosítani a szervereket és munkaállomásokat. Ennek következtében pedig számos üzletben kellett teljes mértékben leállítani az informatikai rendszereket, és a pénztárgépeket is le kellett választaniuk a hálózatról.

A portál szerint Európa-szerte számos üzlet érintett, de a legnagyobb leállás Németországban és Hollandiában tapasztalható.

A támadók mindeközben azzal fenyegetik a MediaMarkt vezetőségét, hogy ha nem fizetik ki a követelést, akkor minden megszerzett bizalmas adatot közzé fognak tenni. Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen adatokhoz juthattak hozzá, de tekintve, hogy a teljes belsős hálózathoz korlátlan hozzáférést nyertek valószínűleg minden dolgozó és vásárló privát adata foroghat kockán.

A MediaMarkt természetesen értesítette a hatóságokat, azokkal együttműködve próbálják visszafejteni a támadást, de számos hasonló eset végződött azzal, hogy végül kifizették a váltságdíjat.

https://leet.hu/?s=%22rx+6600%22&post_type=product

×