Néhány helyen bűncselekménynek számít a homoszexualitás, így Oroszország után több keleti országban is betilthatják az Örökkévalókat.

A legújabb Marvel-mozi számos tekintetben egyedülálló alkotása a szuperhősös univerzumnak, még akkor is, ha nem is nyerte el sokak tetszését. Az Eternals egy merész és a Disney mércéjével a megszokottól teljesen eltérő alkotás lett, amit a Marvel-moziverzum egyetlen Oscar-díjas rendezője, Chloe Zhao álmodott vászonra.

A rendezőnő újítási szándéka viszont sok helyen nem igazán talált szimpátiára, legalábbis azokban az országokban, ahol a mai napig illegálisnak számít homoszexuálisnak lenni. Ezek jószerivel arab országok – Kuvait, Omán, Katar és Szaúd-Arábia, ahol korábban is tiltottak már be mozikat azért, mert utaltak a másságra, de korábban Oroszország is ide sorolódott.

A The Hollywood Reporter értesülései szerint most ugyanezekben az országokban betiltják az Örökkévalókat, mert az egyik jelenetben elcsattan egy meleg csók. 

Ez a csók két, egyébként házasságban élő férfi, Phastos (Brian Tyree Henry) és Ben (Haaz Sleiman) között csattant el az egyik jelenetben, amit mindösszesen néhány másodpercig láthat a közönség. Az egyik keleti mozilánc állítólag megkereste a Disney-t, hogy távolítsa el ezt a snittet a filmjéből, máskülönben tiltólistára kerül, az amerikai cég azonban nem tett eleget a kérésnek és bennhagyta.

A Disney kiállása etikailag és művészetileg üdvözülendő, hiszen bizonyosan bevételtől esnek el, pedig jól tudhatjuk, hogy a jelenlegi koronavírus sújtotta helyzetben szinte minden cent számít. Mindazonáltal a vállalat ilyen szintű kiállása a film vállalásaihoz hasonlóan egyedülállóak, hiszen korábban számos esetben láthattunk példát az öncenzúrára, ha egy-egy filmjének bemutatójáról – vagy néhány esetben a forgatásáról – volt szó.

Kínában például többször fordult elő Disney-produkciók promóciós anyagaival, hogy el kellett róla távolítaniuk (vagy rejteniük) a színesbőrű színészeket, de filmes berkeken belül komoly etikai vitát szított az élőszereplős Mulan forgatása is, aminek bizonyos szegmenseit munkatáborok mellett forgatták.

https://leet.hu/?s=%22rx+6600%22&post_type=product

×