Nagyon úgy tűnik, hogy a Microsoft állításainak ellenére a Windows 11 – ha nem is tökéletesen, de – telepíthető és elfut ősrégi konfigurációval is.

A Windows 11 összességében egy kifejezetten kellemes és egyszerűen használható operációs rendszernek tűnik, ellenben a hardverigényével, amit látván azért elég sok átlagfelhasználó vakarta meg a feje tetejét.

A Microsoft ugyanis egy olyan korlátozással adta ki az újabb rendszerét, hogy azt elméletben nem lehetne olyan gépekre telepíteni, amelyen nincs engedélyezve a TPM 2.0, ami az újabb CPU-k egy biztonsági funkciója. A probléma ezzel az, hogy ilyen eszközöket csak az elmúlt 4-5 évben kezdtek gyártani, ami azt jelenti, hogy 2017. előtt kiadott processzorokon elviekben nem kellene működnie.

Igaz, ezt később próbálta pontosítani a redmondi vállalat, így bizonyos körülmények között és így-úgy trükközgetve már régebbi komponensekkel rendelkező masinára is felrakhatjuk, de megkötésekkel – például nem kapunk frissítéseket.

Ezért is érdekes, hogy egy videós, Carlos SM sikeresen feltelepítette a Windows 11-et egy 15 éves processzorral rendelkező, Pentium 4-es gépre.

Carlos a Windows PE-t (előtelepítési környezetet) használta, hogy képes legyen installálni az újabb rendszert, ami végül sikeresen elindult az ősrégi konfigon. Persze a Win 11 jelentősen lassabban futott, mint egy modernebb gépen, sőt, számos funkciót sem tudott használni, ami azonban furcsa volt, hogy elméletileg probléma nélkül tudna frissíteni, pedig erre még a Microsoft szerint sem lehetne képes. Bár szerintük egy ilyen régi gépen még elindítani sem lehetne az új Windows-t, és hát láss csodát.

Ez volt Carlos gépében, a videót pedig alább nézheted meg:

  • Intel Pentium 4 661 3.6 GHz (2006);
  • ASUS P5Q (2008);
  • 4 GB of DDR2 RAM 800 MHz (2003);
  • Nvidia GeForce GT 710 2 GB DDR3 (2016);
  • Micron RealSSD C400 120 GB

 

https://leet.hu/?s=%22rx+6600%22&post_type=product

×