A Steam eldönti helyettünk a kérdést.

Manapság, a méregdrága videókártyák és egyéb komponensek időszakában, sokszor előkerül az a kérdés, hogy mit is tekintsünk „átlagos” számítógépnek. A felhasználókra nem bízhatjuk teljesen a dolgot, hiszen egy drágább géppel rendelkező játékos túlzásba is eshet, míg egy gyengébb PC-vel megáldott felhasználó mást tekinthetnek átlagnak. Szerencsére ezen nekünk nem is kell gondolkoznunk, hiszen a legnépszerűbb játékáruház átfogó statisztikával rendelkezik gamer gépekben található komponensekről.

Bizonyára kitaláltátok, hogy a Steamről beszélnük. A náluk található adatbázis több millió játékos gépének pontos felépítését tartalmazza, a processzorok fajtátájtól egészen a játékokhoz használt VR szemüvegekig. Ezeket az adatokat természetesen publikálják is, így könnyedén leolvashatjuk, hogy 2021 novemberében mi számít átlagos számítógépnek közösségen belül.

Nézzük is az „átlagos” gép felépítését!

A pontos konfig ismertetése előtt érdemes átnéznünk néhány nagyobb csoportot. A videókártyák típusánál egyértelműen a zöld óriás, az NVIDIA nyer, nem is kis előnnyel. A többi gyártó labdába sem rúghat mellette, 75%-át uralják a piacnak. Az is hamar kiderül, hogy DirectX 12 kártyával rendelkezik a felhasználók 90%-a, maximum az operációs rendszerben van némi eltérés.

Processzorszinten az Intel még mindig uralja a piacot, az AMD lassan, de fokozatosan hoz egy-egy százalékot negyedévente. VR headseteknél pedig a jelenlegi király egyértelműen a Facebook kötelékében megszületett Oculus Quest 2, a semmiből előtörve lépett az első helyre.

Átlagos gép – 2021 novembere

  • A gépen Windows 10 fut
  • A memóriamennyiségen nem spórolnak a felhasználók, itt 16GB az átlag
  • Az átlagórajel 2.3 GHz és 2.7 GHz között mozog, ám valószínűleg ezek Boost nélküli értékek
  • Az átlagos gép 4 fizikai processzormaggal rendelkezik – A legközelebbi csoport a 6 magos processzoros gépek csoportja, de jelentősen lemaradva
  • Az „átlag” videókártya egy GTX 1060
  • Az átlagos monitor felbontása 1920×1080, azaz FullHD. A többmonitoros rendszereknél is ezt a felbontást kedvelik, így jött ki a 3840×1080-as érték, ami pontosan két FullHD monitort takar magában.
  • A legelterjedtebb operációs rendszer nyelv az angol
  • A legtöbb felhasználó 100 GB és 250 GB közötti szabad tárhellyel rendelkezik
  • A HDD-k mérete átlagban 1TB felett van

A fenti adatok alapján a Windows 10 még jó ideig elmozdíthatatlan lesz a helyről, ám a 6 és 8 magos processzorok talán már 1-2 év múlva átvehetik a helyet a jelenlegi 4 magról. Memóriatéren szintén sokáig maradhat a 16GB, egy ideig nem szorongatja meg a 32 GB. Videókártyáknál sem néz ki nagy trónfosztás az elkövetkezendő időkben, hála a jelenlegi helyzetnek. Ami még biztosan velünk marad jó ideig, az a monitorok FullHD felbontása. A 4K és 1440p a kanyarban sincs a 1080p-hez képest, hosszú évekig biztosított a helye.

Nálatok milyen hardverek duruzsolnak a gépben?

https://leet.hu/?s=%22rx+6600%22&post_type=product

×