A metaverzum ugyan még a kanyarban sem nagyon van, de többen már olyan AI asszisztenseken dolgoznak, akik pont úgy néznek ki mint egy ember és minden kívánságunkat lesik.

A metaverzum nem feltétlenül egy új kifejezés, csupán eddig leginkább sci-fi alkotásokban, könyvekben, filmekben és sorozatokban találkozhattunk vele. Hamarosan azonban már nem egy ábránd, hanem valóság lesz a valódi világon túli világ, köszönhetően az életünket folyamatosan felügyelő és formáló ‘Big tech’ cégeknek.

A Facebook legújabb névváltása még ha kényszerű is volt, de nem kicsit erősítette fel a metaverzum körüli szóbeszédet. A metaverzum tulajdonképpen egy olyan virtuális valóság, mint amilyet a Ready Player One-ban is láthattunk, vagyis ha valaki úgy akarja, akkor akár egy fél életet is leélhet majd benne.

Itt intézhetjük majd a pénzügyeinket, ha digitális környezetben dolgozunk, akkor a napi munkánkat itt is letudhatjuk, rendezhetjük az online bevásárlást a metaverzum boltjaiban – amit a valóságban majd kiszállítanak nekünk, ismerkedhetünk másokkal, bulizhatunk a barátainkkal, játszhatunk játékokkal és így tovább, és így tovább, míg győzzük fantáziával.

Igen ám, csakhogy ahhoz, hogy mindent tökéletesen menedzselhessünk kell egyfajta segítség is. Itt jöhet a képbe a manapság is ismert, de túlzottan még nem elterjedt digitális AI asszisztens, mint a Microsoft Cortanája, vagy az Amazon Alexája, akiktől bármit kérhetünk vagy kérdezhetünk, azt azonnal teljesítik.

A metaverzumban ezek a mesterséges intelligencia által irányított asszisztensek léphetnek egy újabb fejlődési szintre, köszönhetően a metahumán-projekteknek.

Ezek olyan virtuális világban, tehát a metaverzumban létező avatárok, melyek lehetnek akár élő emberek, vagy az AI asszisztensek digitális porhüvelyei. Képzeljük el mondjuk a Sims, vagy a Cyberpunk 2077 karakterkészítőjét. Nagyjából hasonló módon, csak sokkal valósághűbb kivitelezésben alkothatunk meta-embereket, akikből a metaverzum asszisztensei válhatnak.

Sokak mellett nagyjából hasonló dologgal kísérletezik az új-zélandi Soul Machines nevű vállalat is, akik szerint a jövőben, de leginkább a metaverzumban pontosan ilyen virtuális segédekre lesz majd szüksége az embernek. A vállalat még májusban mutatta be a Human OS 2.0 rendszerét, amely pontosan ezt a futurisztikus célt hivatott szolgálni.

 

Mint a videóban is láthattuk, a projekt igen kezdetleges, és bizony már az Unreal Engine-ben is láthattunk már ennél meggyőzőbb metahumán kreálmányokat, de az NVIDIA és a Sony is kísérletezik hasonlókkal. Mindezek persze nem ma és nem is holnap, de még csak nem is a következő hónapban fognak robbanásszerűen elterjedni, mégis egyre több kritikusa van.

Többen a jövő rabszolgaságát látják a virtuálisan testet öltött mesterséges intelligencia irányította asszisztensekben, mivel nagyjából pont azt a célt szolgálnák, hogy az ember óhaját teljesítsék. Itt azonban érdemes megjegyezni, hogy ezek a „rabszolgák” már ma is léteznek, csupán nem látjuk őket és kevésbé elterjedtek. Úgy viszont, hogy látható testet is öltenek valóban több problémát is szülhet a dolog, például akkor, ha már szinte teljesen megkülönböztethetetlenek lesznek a metaverzumban tevékenykedő emberektől.

A kérdés tehát az, hogy ennyire ildomos tökéletesen az ember formájára alkotni ezeket a kizárólag csak a virtuális térben létező asszisztenseket, vagy érdemesebb volna inkább valami más megoldás után nézni?

https://leet.hu/?s=%22rx+6600%22&post_type=product

×