Újabb nagyobb mennyiségű fertőzött alkalmazást találtak a Google Play Áruházban, amiket ha letöltöttél, azonnal töröld őket!

A Google Play Store már csak a nyíltsága miatt is különösen kitett a kiberbűnözőknek, úgy pedig a kártékony alkalmazásoknak, melyekkel az Androidos felhasználókat károsítanák meg.

Emiatt nem is lehet eleget hangoztatni, hogy egyes programok telepítésekor legyünk fokozottan óvatosak, de minimum ne töltsünk le olyat a készülékünkre, amelyről nem tudjuk honnan szalajtották, mi végről való. Szerencsére a Google a kibervédelmi szakemberek jelentéseire általában azonnal reagál, és ha valóban kártevőről van szó, akkor letiltják az áruházból a fertőzött appokat.

Nagyjából ez történt most is, miután az Avast szakemberei felfedezték az UltimaSMS névre keresztelt adathalász-átveréses kampányt. A szakértők összesen 150 olyan alkalmazás találtak a Play Áruházban, melyeket összefüggésbe lehet hozni a prémium SMS-es csalással, köztük számos QR-kód olvasóval, játékkal, kép- és videószerkesztővel, billentyűzet appal, nyelvi programokkal, fitnesz alkalmazással és még nagyon sok mással.

A statisztikák szerint több mint 10,5 millióan töltöttek le ilyen alkalmazást.

Azok, akik letöltenek egy UltimaSMS-el fertőzött programot, az automatikusan ellenőrzi a telefon helyzetét, körzetszámát, nyelvét és IMEI számát, majd arra kéri a felhasználót, hogy adja meg a telefonszámát és az email címét. Miután ezzel megvan a csalás azonnal elkezd működni, és feliratkozik egy prémium szolgáltatásra, ami ezután minden hónapban – rosszabb esetben minden héten – 40 dollárt, kb. 12.000 forintot szipolyoz le az áldozat számlájáról.

Az összes, 150 mára már kitiltott fertőzött alkalmazást IDE KATTINTVA lehet megnézni, ha telepítetted valamelyiket, akkor azt azonnal töröld!

https://leet.hu/?s=%22rx+6600%22&post_type=product

×