Az Arcade és Handheld kategória gyakorlatilag meg is szűnt létezni.

Az elmúlt években a hardcore PC játékosok folyamatosan meglepődnek azon, hogy a népszerű címek szépen lassan megérkeznek mobil platformokra is. Az ő szemszögükből is érthető a történet, hiszen sokan a mobilos játékosokat nem is igazán tartják gamereknek, hiszen az első időszakokban meglehetősen egyszerű címek voltak csak elérhetőek ezen a platformon.

 

Ez azonban már évek óta nincs így, hiszen rengeteg játékmotor egy az egyben portolásra került iOS és Android rendszerekre is, semmi nem áll a fejlesztők útjába. Erre talán a legjobb példa a Fortnite lehet, melyben teljes mértékű cross-play és cross-progression várja a mobilos játékosokat is. Ám a többiek is kezdenek beerősíteni, a Call of Duty: Mobile is hatalmas siker lett, illetve a készülő Battlefield Mobile-t is rengetegen várják már. Azt sem szabad elfelejteni, hogy pár kattintással csatlakoztathatunk kontrollert is szeretett telefonjainkhoz, nem feltétlenül kell már kijelzőt tapicskolva grindolni.

Nézzük is meg, hogy hogyan jutottunk el idáig!

Nagyobb méretért kattints a képre!

Ahogy az ábrán is látjuk, jelenleg a mobilos platform több bevételt tudhat magáénak, mint a PC és konzol összesítve. Ezek után már talán egy fokkal jobban el tudjuk fogadni, hogy miért fejleszt mindenki Android és iOS platformokra is. A Visual Capitalist egy igazán közérthető és tartalmas infografikát készített az egyes szegmensek bevételeivel kapcsolatban.

A kezdet

Árkádgépek

Az első időszakban az Arcade játékok és játéktermek vitték a prímet, az 1972-es Pong volt az első cím, mely kereskedelmileg is sikeres tudott lenni. Majd ezt követően a Space Invaders és Pac-Man voltak a húzónevek az iparágban. A konzolok egyre inkább kezdtek elvérezni a bevételeket tekintve, hála siralmas minőségű játékoknak, szerencséjükre a PC pedig még csak ekkor kezdett éledezni. A következő fontos állomás a Nintendo Entertainment System (NES) és Super Mario Bros. játékok megjelenése volt, ekkor új erőre kapott az a szegmens is, majd viszonylag stabil is tudott maradni az Xbox, PlayStation különböző kiadásainak hála.

A Handheld és az új szegmens, a mobilok

Az Arcade mellett a másik kategória ami elvérzett, az a Handheld volt. Legjelesebb képviselője a mindenki által ismert Gameboy széria volt, mely 1989-ben mutatkozott be a Tetris portjával megtámogatva. Ehhez a szegmenshez a készítők sem tudtak túl sok információt kapcsolni, az  iPhone és a mobiljátékok megjelenésével szinte pillanatok alatt eltűntek a piacról a Handheld készülékek.

A Handheld kategória királyai

A mobiljátékok kiindulási pontja az 1997-ben kiadott Nokia telefonokon található, ikonikus „Snake” játék volt. Ez volt az első igazán sikeres mobiljáték, az egyszerűségben rejlett a nagyszerűsége. Gyakorlatilag a mai napig nem kopott ki a köztudatból, természetesen iOS és Android portokkal is találkozhatunk. Négy fontos állomása volt még a mobilos szegmensnek:

  • A 2009-ben kiadott Angry Birds
  • A 2012-ben megjelent Candy Crush Sage
  • A 2016-ban megjelent Pokemon Go, mely óriási sikernek örvendett az első egy évében
  • A 2018-ban megjelent Fortnite mobil port

Az utolsóhoz köthető az Apple és Epic Games párharca is, mely akár még hosszú évekig is eltarthat. Egyik cég sem jár jól, hiszen az Epic Games elesik az iOS bevételektől, míg az Apple ugyanilyen okokból a vásárlások után járó részesedésekből.

Az újoncok

A mobil, PC és konzol szegmensek mellett találhatunk két meglehetősen fiatal ágat is. Az egyik a Cloud Gaming, míg a másik a VR. Mindkettő viszonylag gyors fejlődésen megy keresztül, bár a VR belengetett hatalmas áttörésére még azért várnunk kell. Sajnos a szemüvegek ára még mindig nem lépte át azt a küszöböt, amit az átlagfelhasználók is már nyugodt szívvel kicsengetnének.

Cloud Gaming

A Cloud Gaming a mostani videókártyaárak mellett igazi mentsvár lehet sokak számára, hiszen megfelelő internetkapcsolat mellett gyakorlatilag semmilyen extra hardverigénye nincs a szolgáltatásoknak. Az input lag nem olyan, mintha a saját gépünkön játszanánk, de ez a nagy gépigénnyel rendelkező AAA játékoknál nem is számít annyira, kompetitív címeket meg amúgy sem ezeken keresztül fogunk játszani.

Melyik szegmens felé húz leginkább a szíved?

×