Már az elején megannyi jel utalt arra, hogy egy óriási csalásról van szó, de még ennek ellenére is nagyon sokan beleestek a csapdájába.

Nem minden hype coin kamu, de minden kamu hype coin – shitcoin. Akár így is szólhatna az a mondás, ami a nemrégiben feltűnt újabb kriptovalutás csalást is tökéletesen jellemzi, amely a Netflix legújabb és legnagyobb sorozatának, a Squid Game hírnevét használta ki.

Persze messziről lehetett látni a dolgot, hiszen önmagát ‘Play to Earn’ modellel hirdette, azért bőséggel be lehetett tárazni belőle valódi pénzzel is, de már a tokent hirdető weboldal is tömve van helyesírási hibákkal, a legesleggyanúsabb azonban az lehetett, hogy nem igazán lehetett továbbértékesíteni a tokent.

Pontosabban kizárólag a játékkal nyerhető Marbles-el. A gond ezzel csak az, hogy ahogyan ment fel az árfolyam, a játék beugrójaként szolgáló SGT is úgy drágult.

Sajnos az ilyen hype coinos scamek naponta tucatjaival találnak naiv befektetőkre, köszönhetően a kriptovaluták hihetetlen és hirtelen jött népszerűségének, illetve a Bitcoint körüllengő gyors meggazdagodásról szőtt mítosznak. Ezért pedig olyanok is beleszállnak az ilyen valutákba, akik nem feltétlenül értenek hozzá.

A Squid nevű token értéke például néhány nap alatt több ezer százalékkal ugrott meg, ami még tovább generálta az őrületet körülötte, aminek a vége nyilván óriási meggazdagodás lett. Csakhogy nem a kis és nagy befektetők tettek szert hihetetlen pénzre, hanem a csalás mögött álló alak, vagy alakok.

A Gizmondo becslése szerint a Squid Game-es kriptovaluta kiötlői 3,38 millió dollárral, több mint 1 milliárd forinttal léptek meg a kereskedési tevékenység leállítását követően.

Az ilyen és ehhez hasonló hype coinokból naponta több ezer születik, ezért is kell nagyon óvatosnak lenni a vásárlásokkal. Mivel a decentralizált kriptopiac szabályozás és szabályozó szerv nélkül működik, a csalók által elnyelt pénz visszaszerzésére nagyjából nulla közeli az esély. Különösen az olyan kriptotőzsdéken kell elővigyázatosnak lenni, mint amilyeneken a Squid tokeneket is árulták – a PancakeSwap-on és a DODO-n, de sehol nem érdemes értő vélemény nélkül beleugrani ilyen üzletekbe, csábítson az bármekkora gazdagsággal is.

https://leet.hu/shop/halloween/

×