Az 500 TB-os optikai lemezből még csak prototípus létezik, de ha egyszer piacra kerül, egészen biztosan sokáig velünk maradhat.

Manapság már csak nagyon kevesen használnak adattárolásra CD, DVD, vagy Blu-ray lemezeket, igaz a filmek és játékok fizikai kiadásait még most is ezzel a technológiával oldják meg (kivéve a Nintendo-t). Általános felhasználásra azonban ilyeneket már hosszú-hosszú idő óta nem használunk már.

Sőt, a fenti példák is egyre inkább kiveszőben vannak, hiszen a legtöbb tartalmat már online-digitálisan fogyasszuk, legyen az film, zene, vagy játék. Tűnjék viszont bármilyen hihetetlennek, az optikai adathordozással a mai napig kísérleteznek, most pedig egy egészen elképesztő áttörést értek el a Southamptoni Egyetem kutatói.

A brit kutatók már 9 éve dolgoznak egy teljesen új lemezírási- és tárolási technológián, amely képes lehet egyszer majd leváltani a Blu-ray lemezeket, melyek jelenleg a legnagyobb adattárolási kapacitással rendelkeznek. Ez így nagyon triviálisnak hathat, de gondoljunk csak bele, hogy a technológia fejlődésével a játékok és a nagyobb felbontású filmeknek is sokkal nagyobb tárhelyre lesz szükség 50GB-nál, és ha nem szeretnénk, hogy eltűnjenek, akkor kell erre egy megoldás.

A brit szakembereknek egy olyan technológiát alkottak, mellyel képesek 500 TB-nyi adatot is tárolni egy optikai lemezen, amit 5D tárolásnak neveztek el.

 

Az Optical Journal című szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók részletezik, hogy ahelyett, hogy a femtoszekundumos lézerrel közvetlenül az üvegre írtak volna, az általa előállított fényt egy „közeli mezőfokozásnak nevezett optikai jelenség” létrehozására használták, amely lehetővé teszi az adatok írását gyengébb fényimpulzusokkal. Így pedig nemcsak kevesebb energiára van szükség az adatok írásához és tárolásához, hanem ez gyorsabb sebességgel is történhet: másodpercenként körülbelül 230 KB adatot lehet írni, ami jelentősen kevesebb a flashmemória és más tárolási megoldások sebességéhez képest.

Az adatok visszakeresése azonban 100 százalékos pontosságú és 1 milliárd évig időtálló is, igaz, a teljes 500 TB-os kapacitás kiírásához egy kis türelemre is szükség van, ugyanis a folyamat körülbelül 60 napig tartana. Ez pedig azt is jelenti, hogy a General Electric 2011-ben bemutatott 500 GB-os megoldásához hasonlóan még ez sem áll teljesen készen arra, hogy meghódítsa a piacot.

via – Gizmondo

https://leet.hu/?s=%22rx+6600%22&post_type=product

×