Egy amerikai politikus már megint akkora blődséget mondott a videojátékokról, amin nagyon nehéz nem röhögni.

Megszokhattuk már, hogy néhanapján egy-egy amerikai politikus (nagy átlagban republikánusok) mond valami egészen hajmeresztőt a videojátékok és a játékosok kapcsán. Ezidáig jórészt ezalatt a játékok és az erőszak kapcsolatát érthettük, most azonban egy új szintre jutott a tengerentúli kultúrharc, melybe természetesen az örök bűnbak játékokat is sikerült belesodorni.

Igaz, most egy kicsit más szerepkörben, de még mindig negatív hangzást párosítva hozzá. A Kotaku írta meg előbb Missouri állam republikánus szenátorának, Josh Hawley bölcs szavait, melyen azért jócskán lehetne mit kritizálni.

A politikus szerint ugyanis a „férfi nem ellen folytatott harc” – pontosabban a feminizmus és feltehetőleg az LMBTQ-mozgalmak – taszítják a fiúkat és férfiakat a pornóba és a videojátékokba. 

A felelősség Isten egyik legnagyobb ajándéka az emberiségnek, és a férfiakat felelősségre kell vonni tetteikért” – mondta Hawley. „Mégis, meglepődhetünk-e azon, hogy miután évekig azt mondták, hogy ők a probléma, hogy a férfiasságuk a probléma, egyre több férfi vonul vissza a semmittevés, a pornográfia és a videojátékok enklávéjába?” – zárta a keleti bölcseket idéző mondandóját.

A politikus szerint a férfiak férfiasságától való megfosztása és a hagyományos nemi szerepek „elleni küzdelem” miatt egyre kevesebb házasság köttetik, és egyre több férfi hagyja ott az állását is, hogy a semmittevésbe, de legfőképp a pornóba és a videojátékokba fojtsa az így keletkezett bánatát. Logikus, nem? Nem.

Ugyan valóban akadnak mérések arra vonatkozóan, hogy a fiatalabbak inkább több időt töltenek már videojátékokkal mint munkával, de a kutatások és Josh Hawley mondandója között nagyjából ennyi is az egyezés. Hogy a videojátékok valóban a munkától veszik-e el az időt, nem pedig más szabadidős tevékenységtől az vitatott, az mindenesetre biztos, hogy kevesebb televíziót néznek. Sokkal nagyobb lehet azonban az összefüggés az éppen elérhető munkák és a fizetések között.

A legjobb azonban Ben Sasse (szintén republikánus politikus) eszmefuttatása volt egy 2017-es könyvében, melyben egyenesen a videojátékokat tette meg fő felelőssé, hogy a férfiak már kevésbé választanak maguknak rossz munkákat. Ez szerinte azért alakulhatott így, mert a játékok „puhábbá”, puhányabbá tette az egykoron még tündöklő férfiasságot. Nos, ebben azt hiszem kezet is foghat a Kínai Népköztársaság vezetőivel, akik pontosan ezen a gondolatmeneten haladván szántják épp fel a komplett kínai játékipart és piacot.

Bár valaki jelezhetné nekik, hogy bizony egyre több a női gamer is, sőt, lassan-lassan a világ játékosainak felét is ők adják. Csak Amerikában például a játékosok 45%-a nő. Ezt vajon mivel magyaráznák?

https://leet.hu/?s=%22rx+6600%22&post_type=product

×