Egy érettségire készülő fiatal diákfiú olyan kamu oldalt csinált, amit még a Google is előrébb sorolt a találati listában – bárminemű ellenőrzés nélkül.

Egy tinédzsert fogott el az angol hatóság, aki egy Love2Shop-hoz kísértetiesen hasonló oldalt készített – írja a Register. Az alig látható, de szignifikáns különbség az volt, hogy míg az eredetin nem élnek vissza az emberek adataival és valódi cuccokat árulnak, addig a srác által készített oldal kifejezetten lopás céljából létezett.

A fiú még arra is képes volt, hogy a Google keresésekben az igazi oldal fölé kerüljön a találati listán. Ezt úgy volt képes elérni, hogy komoly összeget fizetett a keresőóriásnak hirdetésekért, ami így előrébb sorolta a kamu oldalt – bármiféle ellenőrzés és hitelesítés nélkül.

A turpisság senkinek nem tűnt fel addig, amíg az igazi Love2Shop-nál 2020. áprilisában panaszt nem tett egy, a kamu oldalról érkezett csalódott vásárló. Ekkor a portál tulajdonosai elkezdtek vizsgálódni a csaló oldal után, amit a tini megneszelt és eltüntette azt. De már későn, ugyanis ekkor már a hatóságok is szimatot fogtak, és miután fény derült a turpisságra, a rendőrség azonnal kiszállt az érettségiző diák lakhelyére és házkutatást tartottak.

Így derült ki, hogy a fiatal csaló 12 000 hitelkártyaszámot és 197 Paypal-fiók adatait tárolta – és élt velük vissza. Továbbá 48 bitcoint is találtak a digitális számláján, melyet feltételezhetően ezen csalások útján szerzett.

Ez akkor 200.000 fontot, nagyjából 85 millió forintot ért, mostanában viszont már több mint 895 millió forintra lehetne átváltani.

A srác bírósági tárgyalása most ért véget, és mindösszesen 12 hónapos ifjúsági rehabilitáción kell részt vennie, miután bűnösnek vallotta magát pénzmosás és hamis színleléssel elkövetett csalás vádjában. Az ügyet a bírónő azzal zárta, hogy a fiúnak csupán annyi a szerencséje, hogy kiskorú. Máskülönben már rég börtönben csücsülne.

×