A dán gyártó legújabb gyöngyszeme.

Az utóbbi időkben járt már nálunk a Prime széria összes tagja. Kezdve a Prime-mal, ami mellett a Prime+-t is jobban szemügyre vettük. Ezt követte a Prime Wireless, amivel végre megszabadították vezetékeitől az elődöt, ezen kívül túl nagy változás viszont nem ment végbe. Most pedig itt a Prime Mini Wireless, ami még könnyebb és hála az égnek kisebbre is sikeredett. A cél viszont változatlan: ezúttal is kifejezetten esportra ajánlja a gyártó az egeret.

Doboz

Bárcsak tudnánk bármi újat mutatni, de aki figyelemmel követte a korábbi tesztjeinket, az valószínűleg még csak fel sem fogja húzni a szemöldökét. A dánok ezúttal sem vitték túlzásba a körítést, a kötelezőkön túl most sem találunk semmi extrát a dobozban. Csupán az ultrarugalmas Type-C kábelt, a hozzá tartozó vevőegységet és egy leírást találunk. A kötelezők letudva, de 45 ezer forint környékén valamivel többre számítana az ember, legalább egy SteelSeries matricával kedveskedhettek volna.

Külső

Őszintén szólva kezdek kicsit elbizonytalanodni. Szóval alapvetően a Prime egerek ugyanarra a formára épülnek, a méretük és a kialakításuk viszont változatos. A Prime Mini Wireless a nevével ellentétben nem olyan aprócska, mint amire sokan számítanának, sőt megkockáztatom, hogy ennek kellett volna a Prime nevet viselnie, tekintve hogy a Prime elég terebélyesre sikeredett.

 

A Prime+ pedig a nevével ellentétben nem lett nagyobb, hanem kapott némi plusz funkciót, méghozzá egy OLED kijelző személyében. Nos ez utóbbi kicsit továbbra is kilóg a sorból, hiszen a SteelSeries kifejezetten esportolóknak ajánlja a szériát, ez az OLED kijelző pedig tipikusan nem esport igény.

A Prime Mini Wireless esetében maradt minden, amit a Prime Wireless-nél már megszoktunk, csupán a méretekben van némi különbség. Az egér immáron 120,3 mm hosszú a korábbi 125,3 mm helyett, ezen felül széltében és vastagságában is csökkent pár milliméternyit.

Összesen pedig mindössze 73 grammot nyom a 80 grammos nagytestvére mellett. Ezzel a már könnyűsúlyú kategóriába esik, persze messze elmarad a 38 grammos G-Wolves HSK-tól, ellenben a Glorious Model O Wireless 69 grammjától már nem áll messze.

Anyaghasználat

A SteelSeries neve sokak számára garanciát jelent a minőségre. A sajtóanyag szerint a Prime Mini Wireless külsejét prémium ABS polikarbonát alkotja, erre jön rá a VDI30 mikrotextúrás köpeny, ami nagyon klasszul hangzik, de a valóságban inkább csak a középkategóriába csúszik bele. Az izzadós kezűek például már előre készíthetik a törlőkendőt. Azt mondanánk, hogy a Prime Mini Wireless hozza a kötelezőt, de láttunk már kellemesebb anyagokat.

A kábel tekintetében viszont elsőosztályú munkát végeztek a SteelSeries mérnökei, de kár hogy ez most inkább másodlagos, ugyanis elvégre egy vezeték nélküli egérről beszélünk, amit csak pár naponta kötünk össze ezzel az igen jól hajló parakábellel.

Amikor pedig az alsó részre összpontosul a tekintetünk, akkor örülhetünk csak igazán, ugyanis végre már itt is 100% tömör PTFE talpakat találunk. Ez a piacon lévő legjobb megoldás, csúszik is az egér, mint a megveszekedett Istennyila, ahogyan azt egy prémium terméktől elvárjuk.

Teljesítmény

Ismét egy vezeték nélküli egérről van szó, azaz itt is kapunk egy USB-s adóvevőt, amivel az egerünk kommunikál játék közben. Ez a SteelSeries többi egeréhez hasonlóan kicsit meg van bonyolítva, azaz nem csupán egy USB-A-s adaptert kapunk, hanem egy Type-C portos variánst, amit majd az egérhez kapott kábellel tudunk megtoldani. Az összhatás így elmarad a konkurensektől, viszont hibátlanul teszi a dolgát. A technológiát a gyártó Quantum 2.0 Wireless-re keresztelte, az ígéretek szerint pedig nullával egyenlő a packet loss-ok száma, ami jónak ígérkezik. Ebben játszik közre a TrueMove Air névre hallgató szenzor, ami valójában a top érzékelőket szállító PixArt műhelyében készült.

Első körben 800 DPI mellett vizsgáltuk a Prime Mini Wireless teljesítményét. A tesztpadon az Endgame Cordura XXL-es padja teljesített szolgálatot, ahol is azt néztük, hogy mekkora rántást képes elviselni és pontosan lekövetni a szenzor. A 800 DPI mellett végzett teszt eredménye kimagasló, mintegy 7 m/s-os gyorsulást sikerült pontosan, hiba nélkül lekövetni a TrueMove Air szenzorának.

Ezzel egyidőben a válaszidőt is vizsgáltuk, amiből kiderült, hogy a SteelSeries marketingesei nem tréfáltak, amikor az 1000 Hz-es, azaz 1 ms-os válaszidőt hirdették. A fentebbi grafikonból jól látszik, hogy valóban sikerült betartani az ígéreteket.

Ezek után megnéztük, hogy magasabb érzékenység mellett hogyan változik az egér teljesítménye. Először 1600, majd 3500, végül 18 000 DPI mellett is megvizsgáltuk a Prime Mini Wireless képességeit, de minden esetben ugyanarra jutottunk: nem találkoztunk smoothinggal, sem jittereléssel. A szenzor egyetlen helyen sem korlátozott le, mindenhol pontosan lekövette az amúgy nem kis rántásainkat, amiért jár a dícséret. Ez azt jelenti, hogy teljesen mindegy, hogy valaki high vagy épp low sense gamer, azaz az alacsony érzékenységet és a magas érzékenységet kedvezők egyaránt megtalálják számításaikat a Prime Mini Wireless-ben.

Ha pedig teljesítmény, akkor érdemes pár szót szólni a mikrokapcsolókról is, hiszen ez az, amit nap, mint nap több ezerszer veszünk igénybe a gombok alatt. A Steel mérnökei fogták és kidobták az ablakon a hagyományos mikrokapcsolókat, helyettük pedig a Prestige OM™ Switch-eket vetették be. Ezek némileg hangosabbak és egyben határozottabb nyomásponttal rendelkeznek, mint a konkurensekben használt Omron kapcsolók. Jó hír viszont, hogy amíg a konkurens modellek 20-30 millió kattintást garantálnak, addig a Prestige OM™ Switch-ek 100 millió, azaz akár 5-ször addig használhatjuk, mint egy szintén több tízezer forintot kóstáló konkurensét.

Szoftver

A SteelSeries szoftvere ismét megújult, a SteelSeries Engine a múlté és immáron az új szoftver GG névre hallgat. Itt különböző híreket, újdonságokat találunk a perifériák beállításai között. Nem lett letisztultabb az egész, sőt alig változott valami, ami a beállítási lehetőségeket illeti. Jó hír viszont, hogy aki korábban is jól boldogult a menüben, annak ezután sem lesz probléma a beállításokkal.

A kezelőfelület maradt a korábbról megismert, ahol rengeteg dolgot állíthatunk: Polling rate, gyorsítás, DPI, profilok, sőt még makrók is vannak. Sőt, pofonegyszerűen beállíthatóak. Egyedül  LOD maradt ki a felsorolásból, ami őszintén kicsit hiányzik is, ugyanis magasabbról is érzékel jelenleg, ami néhányszor pont rosszul jött ki. Ezt későbbi firmware frissítésben persze simán orvosolhatják, használat közben is érkezett egy, szóval a támogatásról gondoskodik a gyártó.

A makrókon túl a funkciógombokat is konfigurálhatjuk, akár fel is cserélhetjük őket, azaz minden szabadon bindelhető. A színkavalkadáról is magunk gondoskodhatunk, bár kizárólag a görgőt tudjuk állítani.

Galéria

Összefoglalás

100 millió érv van mellette – SteelSeries Prime Mini Wireless


Szerzői értékelés

9

Szinte hihetetlen, hogy mindössze 8%-kal lett karcsúbb a Prime Mini Wireless, mint a nagytestvére, a Prime, ennek ellenére viszont sokkal jobban kézreáll. A nevével ellentétben mininek nem nevezném, aki esetleg az apró méret miatt vásárolná, annak érdemes vásárlás előtt megtapogatnia. Az érzékelő elsőosztályú, a talpak szintén a prémium szegmenst idézik, mellé pedig kapunk 100 millió kattintást bíró egyedi Prestige OM™ kapcsolókat. Aki már rosszul van a lyukacsos egerektől és valami hagyományos, de mégis könnyű egeret keres, az nagyon jó helyen jár. Egyedül az árcédula az, ami kissé magasra sikeredett, de ez a SteelSeries egereinél idáig sem volt másképp, a dánok megkérik a minőség árát.

100 millió kattintást ígérő Prestige OM™ Switch-ek

kellemes anyaghasználat

100% PTFE talpak

ultrakönnyű egér, de mégsem lyukacsos a dizájn

Prestige OM kapcsolók

remekül használható szoftver

(kikapcsolható) RGB világítás

a ház minősége csak átlagos

kissé vastagon fogott az árcédulánál a ceruza

a szoftver néha kissé erőforrásigényes

 

Olvasói értékelés

0

×