A szárazság után egy újabb természeti katasztrófa sújtja Tajvant, ami miatt számos chipgyártó volt kénytelen részlegesen, vagy teljesen leállítania a termelést.

Vasárnap egy 6,5-ös erősségű földrengés rázta meg Tajvant, újabb pofont adva ezzel a már másfél éve küszködő félvezetőgyártó vállalatoknak – írja a Tom’s Hardware.

A földrengés következtében számos gyártó állította le a termelést, és jelenleg nem tudni pontosan, mikor indulhatnak újra. A legtöbb gyártó beszámolója szerint a dolgozók körében személyi sérülés nem történt, de a számos még éppen készülő egység megsérült, sőt, egyes esetekben a gyári berendezések is megsérülhettek.

A gyárak újraindítása vélhetőleg több napot, de akár több hetet is igénybe vehet, ami függ a károk mértékétől, de többen a termelés megkezdésekkor sem fognak tudni még teljes kapacitáson üzemelni.

A természeti katasztrófa egyik legnagyobb érintettje a leginkább DRAM gyártásban tevékenykedő Micron teljesen leállított a Fab 11-es üzemét, amely a világ DRAM ellátásának mintegy 9 százalékáért felel. Ezzel szemben egy másik gyártó, a Nanya azt mondta, hogy szerencséjükre ők nem szenvedtek jelentős károkat, így képesek folytatni az eszközök termelését.

A földrengés következtében beállt leállás komoly hatással lehet több iparágra is, amelyben használnak félvezetőket, legyen szó többek között az autó- háztartási gép- vagy konzolgyártásról.

Borítókép: Getty Images

×