A játékok mellett a programokat és a háttértárakat is megizzasztották.

A Windows 11 megjelenése óta állandó téma, hogy vajon teljesítményben mennyit nyerünk vagy épp veszítünk a feltelepítésével. Természetesen ezt „tökéletes” körülmények között értjük, hiszen nem titok, hogy kellett 1-2 frissítés mire a Ryzen processzorok magukra találtak a Microsoft újdonságán. Rengeteg YouTube videó kering már benchmarkokról az interneten, de ezek hitelessége és alapossága megkérdőjelezhető.

Szerencsére a Techspot stábja pár nappal ezelőtt egymásnak eresztette a két operációs rendszert. Az alaposságukat tovább erősíti, hogy kétfajta gépre is feltelepítették őket, egy belépőszintű i3 és egy csúcskategóriás i9 is izzadt a tesztek során. Ráadásul nem csak a szokásos játékok szerepeltek a repertoárban, hanem népszerű programokra és a lemezteljesítményre is vetettek egy pillantást.

Nézzük is a teszteredményeket!

Cache és memóriakésleltetés

Az L1-L3 cache eredmények nem túl érdekesek, hogy nézegessük őket, hiszen hibahatáron belüli, azonos eredményeket kaptak a tesztek során. A memóriakésleltetés egy fokkal izgalmasabb, hiszen itt már megérződött a VBS (Virtualization-Based Security – Virtualizálásalapú biztonság) funkció bekapcsolása. Ez alapértelmezetten nincs bekapcsolva a Windows 11 rendszereken, nem is javasoljuk, hogy hozzányúljatok, messziről kerüljétek el a kapcsolót, ha a fenti rövidítéssel találkoztok valahol.

Programok

A techspot csapata a szokásos Cinebench/Blender benchmarkkal indított, de ide tartoznak majd a különféle multimédiás, képszerkesztő szoftverek is, melyeket szintén megvizsgáltak. Ezek egy fokkal jobban számíthatnak majd a való világban, mint egy-egy Cinebench eredmény.

Cinebench R23

Blender

7zip

Adobe After Effects

Adobe Photoshop

Adobe Premiere

Ahogy látni lehetett, a pontszámok az esetek nagy részében itt is hibahatáron belül mozogtak. A VBS bekapcsolása itt sem könnyítette meg az alkalmazások dolgát, jelentős visszaesést tapasztaltak szinte minden vizsgált program esetében.

Játékok

Az alapfelállás itt is maradt a régi, itt is a Windows 11 három féle változata és a Windows 10 esett egymásnak. Vajon itt is jelentős eltérést tapasztalunk VBS használata esetén? Nézzük is!

F1 2021

Rainbow Six Siege

Watch Dogs: Legion

Cyberpunk 2077

Ahogy láthatjuk, itt kicsit változatosabb az összkép. A VBS itt is rondított az FPS számokon, de például a F1 2021 alatt nem volt mérhető különbség, ellenben a Rainbow Six Siege nagyon is megérezte már.

Betöltés és háttértár

Ebben a szekcióban a techspot munkatársai az SSD-k nyers erejét hasonlították össze. A sebességük mellett azt az időt is lemérték, ami az operációs rendszerünk betöltéséhez szükséges. Valós körülmények között úgyis ez számít majd jobban.

Windows Boot idő

Lemez sebesség 

Két érdekességre is felfigyelhetünk, egyrészt a VBS talán itt fejtette ki a legérezhetőbb hatását, az i9-es gép esetében elképesztő mértékben beleszólt a lemez írási sebességébe Másrészt, hogy a boot idő pár másodperccel jobb volt Windows 10-en a kis gép esetében. Az i9-es gépnél olvasható le, hogy a Windows 11 (VBS nélkül) jobban teljesített írásnál, mint a Windows 10. Az i3-as masina esetében is leolvasható némi növekedés, de itt nem akkora mértékű a dolog.

Verdikt

A fenti grafikonokról világosan leolvasható, hogy bizony szinte elhanyagolható a két operációs rendszer közti különbség. Nézhetjük ezt mindkét oldalról, szomorú, hogy nem javított sokat a Windows 11, de örömteli, hogy rontani sem rontott akkorát, hogy észrevegyük a mindennapok során. Így jelenleg egyéni preferencia kérdése a váltás, de később, az új technológiák bevezetésével hamar nagyobb előnyre is szert tehet majd a 11-es verzió.

Te melyiket használod? 

×