Az otthonunkat csakis a pihenés színtereként képzeljük el, de az elmúlt két év eseményei miatt nagyon sokan kényszerültek arra, hogy otthonról dolgozzanak és a gyerekek is bepillanthattak az online oktatás rejtelmeibe.

Bármi is történik a nagyvilágban, az életnek folytatódnia kell. A szülőknek továbbra is a munkára, míg a gyerekeknek a tanulásra kell koncentrálniuk. Ennek elérése érdekében viszont mindenképpen szükséges egy olyan otthoni iroda és tanulósarok kialakítása, amely lehetővé teszi nem csak a zavartalan munkát, hanem a maximális kikapcsolódást és feltöltődést is. Ezért, amikor a saját otthonunkban kívánunk egy irodát vagy tanulószobát kialakítani, mindenképpen gondoljunk a pihenésre is, hiszen munka és tanulás közben is jól tud esni a kanapén ülve egy csésze kávét elkortyolgatni, vagy a könyvespolcról leemelni egy könyvet és azt olvasgatni. A gyerekeknek is szüksége van egy olyan zugra a tanulószobájukban, ahol megszakítva a tanulást, kikapcsolódhatnak, relaxálhatnak. Mutatjuk is, hogyan alakítsunk ki munkaterületet az otthonunkban!

Fókuszban az íróasztal

A munka és a tanulás egyik legelemibb kellékei, bútordarabjai, az íróasztalok. Egy jó íróasztal fokozza a hatékonyságot, ezért mindenképpen szánjunk időt ennek a bútordarabnak a kiválasztására. Az íróasztal mindenképpen biztosítsa a kényelmet, azaz, mindennek legyen meg rajta a helye, de a fizikai egészséget, pontosabban a jó testtartást is segítse elő, hiszen több órán keresztül ülünk majd az asztalnál. Természetesen, az íróasztal kiválasztásánál nem csak az ergonómiai szempontokra figyelünk oda, hanem a bútordarab külleme is lényeges lehet számunkra. Ennek tükrében nagyon sokféle modell közül szemezgethetünk, például a skandináv formatervezéssel készített légies és elegáns asztalt, vagy az időtlen dizájnnal és praktikussággal rendelkező asztalt is választhatjuk. A gyerekíróasztal kiválasztásánál ne csak a stílusra koncentráljunk, hanem az asztal magasságára és dőlésszögére is.

Pihenősarkok kialakítása

Munka és tanulás közben is kötelező szünetet tartani. A gyerekeknek is jólesik, ha néha felállhatnak az íróasztaltól és játszatnak. A felnőttek is preferálják, ha nem egyhuzamban kell ledolgozni a nyolc órát, hanem munka közben kinyújtóztathatják az elgémberedett végtagjaikat, vagy elfogyaszthatnak egy csésze kávét. Az otthoni munkavégzés sem lehet gátja a munka megszakításának és a relaxációnak. Erre is gondoljunk az otthoni irodánk kialakításakor. Miért ne kaphatna helyet az irodánkban egy kanapé vagy egy könyvszekrény? A könyvszekrények nem csak az olvasnivalók, hanem a dekorációk tárolására is rendkívül alkalmasak.

A könyvszekrény kiválasztásánál vegyük figyelembe a szoba méretét. Aztán arról is döntenünk kell, hogy matt vagy fényes legyen, illetve milyen anyagból – tölgyfa, diófa, nyárfa, kőris, borovi fenyő, egzotikus – anyagból készültet szeretnénk az irodában látni. Arról is határoznunk szükséges, hogy nyitott polcos vagy valamilyen tárolóval – szekrénnyel, fiókokkal – ellátott darabot vásárolunk. Az előbbi több lehetőséget biztosít a dekorációs elemek kihelyezésére, míg az utóbbi akkor praktikus, ha sok rendszerezésre szoruló dokumentummal dolgozunk a munkánk során.

Egy könyvszekrény ne csak praktikus, hanem izgalmas és innovatív is legyen, főleg, ha a gyerekszobába is tervezünk egy ilyen bútordarabot vásárolni. Egy ilyen színes könyvszekrény nem csak felvidítja a gyerekszobát, hanem nagyon sokféle és hasznosítható polccal, szekrényrésszel és fiókkal rendelkezik, ahonnan a gyermek könnyedén előveheti a játékait, ha tanulás közben pihenésre vágyik.

A fotó forrása:
fizkes / Shutterstock.com

×