Betöltötte a 20. életévét a mai napig legjobbnak számító Windows operációs rendszer, a dimbes-dombos XP.

2001. október 25-én egy új nap virradt a számítógép tulajdonosokra, megjelent ugyanis minden idők egyik, ha nem a legjobb, de a Microsofton belül mindenképpen a legnépszerűbb operációs rendszer, a Windows XP.

A Windows XP gigantikus és legendás sikerét mi sem bizonyíthatná jobban mint az, hogy a mai napig akadnak bőséggel olyan felhasználók, akik ezt a rendszert használják, pedig a hivatalos kivonása sem ma volt már. A rendszer folyamatos támogatásával 2009-ben, az ilyenkor szokásos kiterjesztett, általános biztonsági frissítésekkel pedig 2014-ben álltak le.

Mégis, 2009-ben még a Windowsos háztartások 75%-ában az XP futott, de 19% még öt évvel később is ezt használta, most pedig 2021-ben ugyan jelentősen kevesebben vannak (0,59%), de még így is több tízezer ember ezt az operációs rendszert használja.

De mi volt a siker titka?

 

A Windows XP nem csak a csillagok szerencsés együttállásának köszönheti az őrületes, mára pedig nosztalgikus sikerét. Ez volt például az első olyan rendszer, amelyet a Microsoft kvázi konyhakészen szállított, vagyis az első telepítést követően sok dolga már nem volt egy átlagos felhasználónak, maximum frissíteni és karbantartani. Az is sokat számított, hogy az irodai és az otthoni felhasználású verziók alig tértek el egymástól, de minimum ugyanúgy kellett őket használni és ugyanúgy is néztek ki.

Emellett az is sokat jelentett, hogy a Windows XP talán máig az egyik legstabilabb rendszer volt, amit nem csak nagyon könnyen, de gyorsan lehetett használni. Már az ikonok színessége, a rendszer harsánysága is azt sugallta, hogy itt bizony a felhasználói élmény van a középpontban, pontosabban úgy alkották meg az XP-t, hogy azt jó érzés legyen használni.

A sikerhez persze az is sokat hozzátett, hogy az ezredfordulót követően robbant a számítógép vásárlási láz, és az Apple gépeivel szemben egy Windowsos PC jelentősen olcsóbb volt.

Ez a fajta mentalitás azonban a hírhedt Vista megjelenésével véget ért, és azóta is csak bottal ütik a nyomát a redmondiak. Pedig próbálkoztak a Windows 7-tel és a 10-es sem lett egy rossz darab, az XP 20 évvel ezelőtti sikerét viszont azóta sem sikerült megismételni. Talán majd most, a Windows 11-el? Meglátjuk, de addig is:

Nagyon boldog születésnapot XP, köszönjük a csodás hangokat, a háttérképeket és a flippert.

×