Manapság nagyon népszerű egy-egy régi klasszikushoz remaster-t és remake-t csinálni, néhányan viszont a mostani remekműveket álmodják újra a letűnt korok konzoljaira korabeli grafikával.

A Naughty Dog műremekéről, a The Last of Us-ról nagyon sokat lehet áradozni, az azonban tény, hogy nem feltétlenül a játékmenetével, hanem sokkal inkább a világépítésével, de javarészt a karaktereivel és a történetével emelkedik ki a nagy átlagból. Na meg a látványával, hiszen hiába, hogy az első rész már 8 éves, egészen remekül fest ennyi idő távlatából is.

De milyen lett volna, ha nem a PS3-as konzolgeneráció végén, hanem mondjuk a PS1-es korszakban, 1998. környékén jelenik meg?

Erre a kérdésre keresi a választ a tehetséges és viszonylag új „demaker”, Rustic Games BR is. A fejlesztő korábban olyan játékok régiesített változatát álmodta meg, mint a Resident Evil 4, vagy a God of War, most azonban a The Last of Us első fejezetét mutatja meg nekünk PlayStation 1-es játékként – pontosabban egy részletet belőle.

A néhány perces játékmenetben Tess áldozata után Joel és Ellie menekülését játszhatjuk újra egy viszonylag kisebb pályán. Panasz azonban nem érheti a ház elejét, hiszen annak ellenére, hogy minden téren egy PS1-es játék képe elevenedik meg előttünk, egy az egyben ráismerhetünk a The Last of Us emlékezetes helyszínére.

Maga a játékmenet a korabeli Metal Gear Solid játékokat idézi, tehát alapvetően fentről nézünk le a karaktereinkre, fedezékbe vonulva és célozva azonban bezoomol a kamera. A kor játékaihoz hasonlóan itt is minden pixeles és igen kevés a pályaelem és a Naughty Dog-ra jellemző részlet, viszont még így is megvan az a hangulat, ami miatt anno megszerettük az eredetit.

Szerintem túlzás nélkül mondhatom, hogy ha a The Last of Us akkoriban így megjelent volna, szintén egy emlékezetes és korszakos mestermű lehetett volna. Bár bevallom, egy icipicit talán elfogult vagyok… 

×