Gaming

A korszakalkotó botrányhős – 20 éves a Grand Theft Auto III

Kétségtelen, hogy a Rockstar Games 2001-ben megjelent játéka, a Grand Theft Auto III több szempontból is korszakalkotó volt. Egyrészt a sorozat történetében ez volt az első teljesen 3D-s játék, másrészt pedig iparágon és játékstíluson belül is kiemelkedő megoldásokkal, végtelen küldetésekkel, feladatokkal és pazar grafikával csábította magához a játékosokat. A Rockstar ezzel a címmel egyszerre vált az videójátékipar egyik legnagyobb szereplőjévé és a nyílt világú játékok királyává.

Ahogy az lenni szokott, először konzolon jelent meg a Grand Theft Auto III, méghozzá PlayStation 2 platformon, hiszen az Xbox csak 2021 novemberében érkezett meg először az áruházak polcaira. 2002-ben követte a Windows-os változat, 2003-ban pedig Xboxra is megérkezett a kiváló alkotás. Később tovább bővült a támogatott platformok listája, így telefonon vagy épp az Amazon tévéstickjén is játszhatunk a GTA 3-mal.

 

A remaster

A szentháromság

A Rockstar Games kiváló időzítéssel, pár héttel ezelőtt jelentette be a Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition névre hallgató játékcsomagot. Ebben a Grand Theft Auto III, a Grand Theft Auto: Vice City és Grand Theft Auto: San Andreas címeket játszhatjuk majd újra. Nem csak egy egyszerű remasterről beszélhetünk, hiszen a játékmotor is teljesen más lesz az Unreal Engine 4 képében, illetve az irányítás sem marad a régi, leginkább az ötödik részhez fog ez a része hasonlítani a játékoknak. Képeket még nem láttunk, de a grafikára sem lesz panasz a pletykák alapján.

A botrány(ok)

 

Bár minket annak idején nem érintett és az Internet akkoriban nem is volt elérhető minden magyar háztartásban, hogy feltétlenül értesüljünk róla, a világ több pontján sem örültek annyira a játék megjelenésének. Ausztráliában be is tiltották a játékot, több szempontból sem tetszett a hatóságoknak. Egyrészt a játékban szereplő durva elemek, másrészt a virtuális prostituáltak is szúrták az OFLC (Australian Office of Film and Literature Classification) szemét. Németországban és Franciaországban is kicsit alakítani kellett a Grand Theft Auto III elemein, hogy kikerülhessen a boltok polcaira. A fenti videóban megtekinthetitek az eredeti és a finomított változat közötti különbségeket.

Te mennyi órát toltál bele a játékba annak idején?

Arpi

Korábbi cikkek

Ez a fegyver lehet a Warzone Season 3 legnagyobb nyertese

2024.04.01. – Már csak néhány nap választ el minket a Warzone és Modern Warfare III…

48 perc telt el azóta...

Kiderült, hogy mikor kerül ki a 28 éves Wordpad a Windowsokból

2024.04.01. – Nem titok, hogy a Microsoft folyamatosan igyekszik formálni a Windows 11, de még…

1 óra telt el azóta...

Remekeltek a magyarok a Counter-Strike 2 első Major versenyén

2024.04.01. – Március 31-én véget ért a Counter-Strike 2 első Major eseménye. Körök kimenetelét is befolyásoló bugokban,…

1 óra telt el azóta...

Tényleg hatalmas ugrással érkezhet az AMD Ryzen következő generációja

2024.04.01. – Az AMD jelenleg még két foglalatot is életben tart. Bár már 2022 őszén…

2 óra telt el azóta...

Imádni fogod Rebirth újítását, ha utálod az unalmas Warzone meccseket

2024.04.01. – A Warzone játékosok már hatalmas lázban égnek, hiszen április harmadikán startol az új…

2 óra telt el azóta...

Szex, idegen paraziták és Semmelweis doktor – Bődületes áprilisi film és sorozatkínálat a Netflixen

Bódi Dániel 2024.04.01. - Nem mintha eddig lehetett volna okunk a panaszra, de úgy tűnik…

5 óra telt el azóta...