Az elmúlt egy évben elképesztő módon megugrottak a Tourette-szindrómás kórházi beutalók száma, amit a kutatók a TikTokre vezettek vissza.

Egészen különös dologról számolnak be egymástól függetlenül dolgozó amerikai, kanadai, angol és ausztrál gyermekorvosok – számolt be róla a People a Wall Street Journal alapján.

Arra lettek figyelmesek, hogy az elmúlt egy évben ugrásszerűen több tinédzserkorú főként lány került be hozzájuk Tourette-szindrómára jellemző tikkeléses tünetekkel. Ezek ismétlődően fellépő akaratlan mozgásokat, rángásokat, irányíthatatlan hangadásokat jelentenek, melyek az idegrendszer helytelen működése okoz – ezt nevezzük Tourette-nek. A jelenség annyira komoly, hogy 2020 márciusa óta a beutalók száma az 1-2 százalékról 20-35%-ra emelkedett.

Miután több eltérő helyen is hasonlóan kiugró állapotokat figyeltek meg a kórházak elkezdtek kommunikálni egymással, majd kutatók bevonásával elkezdték kivizsgálni a dolgot. Azt találták, hogy az újonnan bekerülő fiatalok nagy része között van egy különös, de rendkívül fontos egyezés, mégpedig az,

hogy TikTokon néztek huzamosabb ideig Tourette-szindrómáról szóló videókat, tartalmakat.

A Rush University Medical Center orvosai – ettől független kutatásukban – a tourette és a tic (mint tikkelés) jelöléssel ellátott tartalmakat vizsgálták a platformon. A kutatók végül arra jutottak, hogy mindez a tömeges szociogén betegség egyik szemléltető példája, vagy az a jelenség, amikor az emberek elkezdik lemásolni a videókban látott viselkedést.

A Rush egyik mozgásszervi rendellenességekkel foglalkozó szakértője, Caroline Olvera megjegyezte, hogy számos tinilánynak volt az a tikje, hogy néha brit akcentussal ismételték a „bab” szót, amit sikeresen vissza tudtak vezetni egy brit Tourette-szindrómás TikTok videósra, aki gyakran mondta – természetesen akaratlanul -, hogy bab.

Az orvosok szerint ez valójában nem Tourette-szindróma, bár ahhoz nagyon hasonló – funkcionális mozgászavar, amit megfelelő terápiával kezelni lehet. Emellett azt is megállapították, hogy azok a fiatalok, akik ilyen tüneteket kezdtek el produkálni nagy eséllyel szorongásban és/vagy depresszióban szenvednek.

Az orvosok azt javasolják, hogy a szülők ilyenkor próbálják meg nem túlreagálni a dolgot, és próbáljanak meg megfelelő napi rutint kialakítani a gyereknek. Javasolják, hogy tartsanak egy hosszabb közösségi médiás szünetet, ha valamiért ez nem megoldható, akkor blokkolják a Tourette-s tartalmakat.

×