Rengeteg generációt vizsgált a TechSpot csapata.

Nem is olyan régen említettük meg az IPC kifejezést az egyik bejegyzésünkben. Arra akartunk rávilágítani egy Linus Tech Tips videó segítségével, hogy a sok felhasználó által mágikus számnak gondolt órajel fontos specifikáció, ám önmagában értelmezhetetlen.

Ekkor jön képbe az IPC, mely az egy órajel alatt lefutó utasítások számát adja meg. Lehetne nekünk végtelen Gigahertznyi órajelünk, ha közben gyenge IPC értékekkel rendelkezik az adott processzor. A TechSpot weboldala is hasonló irányból vizsgálta meg a dolgokat. Rengeteg, különböző generációjú AMD és Intel CPU-t indított el egymás ellen, hogy prezentálja és mérje ezt az IPC változást, illetve egyéb érdekességekre is fényt derítsen. Minden egyes egység 4.2 GHz órajelre volt belőve és azonos mag/szálszámot engedélyeztek a processzorokon, hogy teljesen fair „küzdelemnek” legyünk szemtanúi.

Hamar észrevették, hogy van még egy olyan tulajdonság, mely nagyban befolyásolhatja a játékok közben kapott FPS számot!

10. generáció

Az Intel 10. generációs processzorait vizsgálva kiderült, hogy az órajelek és az IPC mellett fontos szerepet tölt be az L3 cache mérete is. A méréseik alapján ennek a tárolónak a kapacitása kis túlzással jobban beleszól a játékokban tapasztalható erőviszonyokba, mint egy-egy plusz szál vagy mag hozzáadása.

AMD processzorokat szintén igyekeztek egy órajel alá hozni, ez a Ryzen 7 1800X kivételével sikeresen meg is történt. Az 1800X sajnos csak 4.1 Ghz-es órajelen volt stabil, de ez a ~2.5%-os különbség a teszt szempontjából nem rendelkezik túl nagy hatással, így szemet hunytak felette a TechSpot munkatársai is.

Nézzük is, hogy milyen mértékben fejlődtek a processzormagok az elmúlt évtizedben!

Ne feledjétek, a 8-10 magos szörnyeket is lekorlátozták 4 magra és a processzorok azonos órajelen működtek a teszt során, így gyakorlatilag a nyers IPC fejlődést láthatjuk majd a grafikonokon. Mindezt egy 6900 XT társaságában tették, így egyértelműen nem szólt bele a mérésekbe a videókártya, hiszen vígan kihajtotta ezeket a processzorokat 1080p felbontásban.

Rainbow Six Siege

AC Valhalla

Battlefield V

F1 2020

Hitman 2

Horizon Zero Dawn

Cyberpunk 2077

Tomb Raider

Watch Dogs: Legion

Átlagok

A fenti grafikonokon leolvashatjuk az elmúlt évtizedben tapasztalt, generációnkénti fejlődéseket. Tökéletesen látható, hogy az Intel nem jogtalanul kapta a kritikát a 6. generációt követő szériáknál, hogy ugyanazokat a magokat csiszolgatják már sokadik éve. Az előző évekhez képest a 6. és 9. generációnál erős megtorpanás látszódik, míg előtte dinamikusan fejlesztettek a kékek is.

Az AMD-nél ennek a fordítottját láthatjuk. Az FX széria nem volt túl ajánlott, aztán a Ryzen megjelenésével minden borult. Az első generációknak még voltak hibái, de így is tökéletesen leolvasható az elképesztő fejlődés, amely egy-egy Ryzen széria között bekövetkezett. A Ryzen 5000 széria pedig jelenleg az egyértelmű győztes ha IPC-t kell vizsgálnunk, játékra is a legjobb választás manapság, bár azért egy 10. vagy 11. generációs Intellel sem nyúlunk mellé. Itt már bejöhet a képbe az éppen aktuális ár, mely manapság könnyen visszabillentheti az embereket az Intel a megoldásai felé, holott pár éve még árban is a Ryzenek voltak jobbak.

Forrás: TechSpot

Nektek milyen processzor dübörög a gépetekben?

https://leet.hu/termek/glorious-pc-gaming-race-model-d-wireless-matt/

×