A jövő bankrablása már nem sci-fi többé, köszönhetően a deepfake technológiának, mellyel bárkinek kiadhatják magukat a bűnözők.

Egy vélhetően 17 főből álló bűnözői csoportosulás egészen elképesztő sci-fi moziba illő módon rabolt bankot – írta meg a Forbes. A bankrablók ugyanis nem a hagyományos módon fegyverrel a kezükben besétálva egy bankfiókba bonyolították az akciót, de még csak nem is hackertámadással, hanem deepfake hangutánzással.

A történet eredetileg idén januárban történt az Egyesült Arab Emírségek egyik bankjával, ahová egy nap egy teljesen átlagosnak mondható telefonhívás érkezett. A fiókvezetőt kereste egy meg nem nevezett nagyvállalat igazgatója kereste, akivel a bankigazgató korábban egyeztetett egy bizonyos üzletről.

Mivel a hívásban lévő férfi pont úgy hangzott és beszélt mint a valódi cégvezető, és még ügyvédi és bírósági dokumentumokat is tudott mutatni a fiókvezető elhitte, hogy tényleg ő van a vonalban. Ezt követően teljesítette a hívó kéréseit, és számos nagy összegű pénzátutalást indított a cégtől új számlákra.

Mint kiderült, az egész egy hatalmas átverés volt, összesen 35 millió dollárt loptak így a banktól.

Az eset után a dubaji nyomozók kiderítették, hogy a csalás mögött egy egészen profi bűnszervezet állhat, akinek tagjai a „deep voice” technológiát használhatták a valódi igazgató hangjának utánzására. Az átutalt 35 millió dollárt több külföldi bankszámlára utalták szét szerte a világon, melyet így már az amerikai hatóságok is vizsgálnak – eddig viszont nem jutottak eredményre.

Nem ez az első eset, amikor „hangklónozással” másnak kiadva magukat lopnak kifejezetten nagyobb összeget. 2019-ben Angliában egy energetikai vállalatot károsítottak meg 75 millió forinttal, amikor bűnözők önmagukat a vállalat igazgatójának kiadva intéztek hasonló módon pénzutalásokat.

 

https://leet.hu/termek/glorious-pc-gaming-race-model-d-wireless-matt/

×