Már egyáltalán nem sci-fi a Terminátor-filmek és a Black Mirror által lefestett sötét jövőkép, megérkezett az első mesterlövész puskával felszerelt robot.

Lassan, de egészen biztosan haladunk egy olyan jövő felé, amely elkerülése érdekében a Black Mirror sorozat is elrettentő példákat mutat. Az egyik talán legfontosabb tanulság, hogy ha módunkban áll, akkor ne nagyon szereljünk autonóm felderítő robotokra fegyvert, mert garantáltan nem lesz jó vége.

A hadiipari fejlesztésekkel foglalkozó vállalatok ezen a problémán túl sokat nem aggóda egyre-másra állnak elő érdekes, de mindenképpen kockázatos, és a többség számára ijesztő kütyükkel. Vegyük például azokat a drónokat, melyek az ellenséghez közel repülve robbannak darabokra emberi beavatkozás nélkül. Ha egy ilyen szerkezet meghibásodik, vagy esetleg feltörik, illetéktelen kezekbe kerül, akkor elképesztő károkat lenne képes okozni.

Valami hasonlóan aggasztó történik a katonai robotokat gyártó Ghost Robotics műhelyében is, ahol valamiért úgy gondolták, hogy tök jó ötlet egy nagy hatótávolságú mesterlövés puskát szerelni egy felderítő-robotkutya hátára.

A fegyvert egy szintén hadiipari vállalat, a SWORD International készítette, ami kifejezetten nagy hatótávolságú tüzelésre képes 6,5 mm-es Creedmoor lövedékkel a csőben. A közzétett leírása ugyan nem árul el túl sokat, például nem tudni, hogy mekkora mértékű autonómiával rendelkezik a SPUR-nak nevezett halálosztó, azt azonban tudjuk, hogy a fejlett szenzorainak „hála” bármilyen napszakban tökéletesen működőképes és hatékony.

Több szakértő is úgy véli, hogy ha maga a robot autonóm vezérlésű, a fegyvert valószínűleg nem bíznák még gépi irányításra, amely azt jelenti, hogy a mesterlövész puskát kamerás rendszer segítségével egy ember kezelné a távolból. A félautonóm megoldás viszont még közel sem jelenti azt, hogy a jövőben ez nem fog megváltozni, ami már most különösen nyugtalanító és nagyon, nagyon sötét.

via – The Drive, Futurism, Popsci

https://leet.hu/termek/glorious-pc-gaming-race-model-d-wireless-matt/

×