Az utóbbi napokban egyre többet hallani a FIFA sorozat névváltásáról, de most végre kiderült a dolog miértje is. Egyszerűen túl drága megvenni a FIFA nevet.

Lassan kezd összeállni a kép. Eddig ugyanis picit értetlenül állt mindenki az elmúlt napok fejleményei kapcsán, hogy miért akar nevet váltani a FIFA sorozat. Az EA által elhintett infó várhatóan, hogy a borsos anyagiak körül forog majd, de ennyire durva számokra és feltételekre szerintem senki sem számított.

A névhasználatért, mint kiderült, évi 250 millió dollárt kért a FIFA az EA-től.

Ez az összeg majdnem a duplája az eddig fizetett díjnak, ráadásul a FIFA-nak egyéb feltételei is vannak a névhasználat kapcsán. Limitálni akarják például, hogy az EA mennyi bevételt kereshet a játékeladásokkal és a játékon belüli tranzakciókkal. A (kicsit sem pénzéhes) FIFA ugyanis úgy érzi, hogy az egyszeri díj, amit a névhasználatért fizetnek, csak az exkluzív jogokat foglalja magába a csapatok, játékosok és bajnokságok nevének használatára. Az eladásokhoz ugyanúgy közük van, így abból is kérnének egy szeletet.

 

Az eddigi kb 150 milliós névhasználati díjhoz képest már a 250 milliós új összeg is erős ugrás. Emiatt persze még nem jutna arra a döntésre az EA, hogy nevet akarjon váltani. De az összes bevételen való osztozkodás, már elég komoly összeget feltételez, melytől nem szeretne feleslegesen elesni az EA, ezért inkább nevet váltanak.

Ha nem sikerül megegyezni, akkor a 2022-es VB után lejár a két fél szerződése, és a FIFA játékokat új névre keresztelik. Addig van idejük megállapodni a feleknek.

×