Kiszivárgott a Facebook titkos feketelistája, melyre különösen szélsőséges személyek, szervezetek és terroristák kerültek, és sajnos akadnak köztük magyarok is.

Az Intercept jóvoltából kikerült a Facebook több ezer személyt és szervezetet érintő feketelistája, vagyis az a névsor, akiket különösen veszélyesnek titulálnak, és emiatt még említés szintjén is tiltottak a platformról. A feketelistázottakat alapvetően három kategóriába csoportosítják, és azokat a felhasználókat, akiket a tiltottakkal összefüggésbe hoznak ezek alapján büntetnek.

Az első szintbe azok kerülnek, akik súlyos offline, vagyis a való életben tapasztalható károkat okoznak, például fizikai erőszakra és károkozásra buzdítanak, vagy szervezett bűnözésben vesznek részt, ebbe a kategóriába tartoznak a terroristák is.

A második szintbe az „erőszakos nem állami szereplők” kerülnek, vagyis az olyan csoportok, akik esetében a Facebook engedélyezi az erőszakmentes dicséretek korlátozott megbeszélését – de minden mást már töröl, ilyenek például a szíriai polgárháború fegyveres lázadói.

A harmadik és egyben legkevésbé korlátozott szintben/csoportban azokat az alakokat találtjuk, akik megsértik a gyűlöletbeszédre vonatkozó szabályokat, vagy „offline erőszak elkövetésének szándékát” mutatják, de tettlegességig még nem jutottak.

Magyar szélsőségesek is felkerültek a Facebook feketelistájára

Az Intercept szerint az 1. szintbe kerültek 70%-a terrorizmus miatt került be, és „túlnyomórészt közel-keleti és dél-ázsiai szervezetekből és személyekből áll”. A többi szereplője a listának egyéb bűnszervezetek, például utcai bandák és drogkartellek, amelyek túlnyomórészt feketékből és latinókból áll, de 500 gyűlöletcsoportot is találunk, köztük több mint 250 fehér fajvédő szervezetet.

Összességében a feketelista 53,7%-a terroristának minősül, 23,3%-a militarizált társadalmi mozgalom, 17%-a gyűlöletcsoport, 4,9%-a egyéb bűnöző, és mindössze 1%-a erőszaka államhoz nem köthető szereplő.

A Telex az Intercept listáját szemlézve kiszúrt 26 magyar vonatkozást is, melyek leginkább magyar szélsőjobbhoz köthetőek, vagy még annál is szélsőségesebb szervezetek, személyek és zenekarok:

  • Kuruc.info
  • Nyilaskeresztes Párt
  • Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom
  • Divízió 88
  • Egészséges Fejbőr
  • Magozott Cseresznye
  • Nimród
  • Oi-Kor
  • Romantikus Erőszak
  • Titkolt Ellenállás

A teljes listát itt tekinthetitek meg.

via – Gizmondo

https://leet.hu/termek/glorious-pc-gaming-race-model-d-wireless-matt/

×