Az Invitech DC10 működésébe nyerhettünk bepillantást.

Manapság szinte minden a „felhőben” történik. Ide töltődnek fel az egyszerű képeink az iCloud vagy épp a Google Photos segítségével, de ennél sokkal komplexebb dolgok is ilyen infrastruktúra mellett működnek. Banki, biztosítási szolgáltatások, de a repülőjegy vásárlás is ide tartozik. Sőt a vásárlás a sikeres vásárlás visszaigazolása is itt generálódik.

Mi is az a felhő?

Jogosan merülhet fel, mert mindenki használja a szót, de közben sokan el sem gondolkodnak rajta mi a mögöttes jelentés. Ha nagyon-nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, akkor a Felhő az tulajdonképpen internetes adattárolás, számítás. Bizony, számítási kapacitásra is szükségünk van, hiszen az egyszerű fájltárolás mellett böngészőben futnak például a Google vagy a Microsoft táblázat, dokumentumkezelői, melyek számítási kapacitást is igényelnek. Ebbe a kategóriába tartozhatnak még a játékszerverek is, rengeteg belőlük az Amazon EC2 szerverein fut. A felhőszolgáltatásokat nem egy meghatározott gépen üzemeltetik, hanem szépen elosztva az adott szolgáltató szerverein, úgy hogy a felhasználók ebből ne vegyenek észre semmit.

Amazon szolgáltatások

Így például ha az Amazontól bérlünk, egy EC2 típusú szervert számítási feladatokra, sokszor maximum azt tudhatjuk csak, hogy melyik ország adatközpontjában találhatjuk meg. Ezt is csak azért, hogy a rajta futtatott webszerver vagy játékszerver késleltetését optimalizálni tudjuk a várható felhasználók helyzetére. Nem érdemes USA adatközpontba helyezni egy európai felhasználóknak szánt szolgáltatást.

 

Gyetván Csaba, „Hogyan készült?” YouTube sorozatának hála az egyik ilyen hazai adatközpontba nyerhetünk betekintést. Egészen pontosan hazánk egyetlen Tier 3 minősítésű termével büszkélkedő, az Invitech DC10 névre hallgató bázisára sikerült bejutnia. A DC szó értelemszerűen a Data Center rövidítése, míg a 10 a fizikai helyszínre, a X. kerületre utal.

Ahogy láthatjuk már a belépésnél is életbe lépnek a biztonsági szabályok, hiszen egy fémdetektoros beléptetési rendszeren keresztül juthatunk be az épületkomplexumba. Ezen kívül további védelmi vonalak is vannak:

  • Fizikai védelmi pontok, gépjármű- és személyzsilip
  • Fegyveres élőerős biztonsági szolgálat
  • Zártláncú IP videó megfigyelő- és rögzítő rendszer a létesítmény teljes külső területén és a belső helyiségekben
  • Folyamatosan felügyelt beléptető- és behatolásjelző rendszer

A videó laikusok számára is érhető tartalom, így ha kicsit is érdekel a téma, mindenképp javasolt a megnézése. Szépen végigvezetnek minket a régi klasszikus szervergépektől kezdve a mai modern csodákig. Az is hamar kiderül, hogy georedundáns hálózati kialakítással rendelkezik, azaz papíron az épület teljes elpusztítása esetén is zavartalanul folytatódhatna a cégnél vásárolt szolgáltatásunk működése. Arra is választ kapunk, hogy milyen módon zajlik az elképesztő számítási kapacitást kiszolgáló gépek hűtése:

  • A gépteremben hideg-meleg folyosós elrendezés került kialakításra.
  • Légkezelő berendezések gondoskodnak az épület friss, pormentesített, fűtött/hűtött levegővel való ellátásáról.

Arra is választ kaptunk, hogy mi történne akkor, ha hirtelen elmenne az áram a létesítményben:

  • Az adatközpont áramellátása középfeszültségen, két független nyomvonalú célkábelen keresztül történik. Mind a két tápellátási útvonalnak saját aggregátoros alátámasztása van. Az IT-rendszerek szünetmentes megtáplálását két (független A-B oldali) Eaton UPS rendszer biztosítja. Ezek az UPS csoportok önmagukban is redundánsak. Minden szünetmentes berendezésnek saját akkumulátor csoportja van, a teljes tervezett terhelésen az akkumulátor áthidalási idő 30 perc.

 

Talán az egyetlen kérdés amire nem kaptunk választ, az az adatközpont szolgáltatásait igénybe vevő cégek listája. Annyit azonban elárulhatunk, hogy bankok, hitelintézetek, telekommunikációs szolgáltatók vagy épp hosting cégek is előszeretettel veszik igénybe az Invitech DC10 központját, így nagy eséllyel minden egyes nap átfutnak az adataid ebben az adatközpontban.

Forrás: www.invitech.hu/

Te milyen felhőszolgáltatásokat használsz?

https://leet.hu/termek/glorious-pc-gaming-race-model-d-wireless-matt/

×