A chiphiány az Apple-t sem kíméli, ezért kényszerűen csökkenteniük kellett az iPhone 13-as modellek gyártási számát.

Egyre nagyobb slamasztikába kerülhet az Apple a még tovább húzódó chiphiány miatt, amely következtében csak idén 10 millió darabbal kénytelenek csökkenteni az iPhone 13 eredetileg tervezett legyártott darabszámát – írja a Bloomberg. A cupertinói vállalat 90 millió új készülékkel számolt az év utolsó három hónapjára, azonban a Broadcom Inc. és a Texas Instruments Inc. nehezen tud alkatrészeket előállítani,

így év végéig 11%-kal kevesebb, 80 millió iPhone 13-as modellt képesek gyártatni.

Az Apple a TI-től kapja a kijelzőalkatrészeket, míg a Broadcom a vezeték nélküli alkatrészek régi beszállítója, de a vállalathoz közeli források szerint több más beszállító is ellátási problémákkal küzd.

Ennek az egyik oka, hogy sokan a legtöbb megrendelést nem házon belül intézik, hanem az olyan chipgyártókon keresztül, mint amilyen a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., a TSMC. A tajwani gyártó pedig mind a koronavírus, mind a szárazság – és megannyi más szerencsétlen ok – miatt egyszerűen nem tud annyit gyártani a kulcsfontosságú alkatrészeiből, amennyire igény lenne.

A chiphiány, úgy pedig a gyártási nehézségek már most éreztetik a hatásukat. Az iPhone 13-as modellek az újgenerációs játékkonzolokhoz hasonlóan nehezebben beszerezhetőek, az iPhone 13 Pro és Pro Max készülékek átfutási ideje (a hivatalos oldalon) is minimum egy hónap, boltból beszerezni pedig nem is nagyon lehet őket.

Ez pedig, ha most nem is, de az év utolsó – ünnepi – szakaszában mindenképpen probléma lesz, ekkor érkezik ugyanis a legtöbb megrendelés az Apple-höz. Az év végi negyedév várhatóan az Apple eddigi legnagyobb értékesítési villámcsődülete lesz, mintegy 120 milliárd dolláros bevételt generálva, ami körülbelül 7%-kal több, mint egy évvel korábban.

A chiphiány pedig nagyon úgy tűnik, hogy jövőre és azon túl is ki fog tartani, ami azt jelenti, hogy a következő készülékek piacra dobásakor is hasonló problémákkal kell majd megküzdenie a gyártóknak.

via – Bloomberg

×