Már megint egy idióta és kifejezetten életveszélyes kihívás terjeng TikTokon, amibe könnyen bele is lehet halni.

A legfrissebb felmérések is rámutattak a TikTok magyar internetezők körében való megosztottságára, melyet a gyanú szerint leginkább a zenére tátogós videóknak, illetve az életveszélyes, de sokszor vírusként terjedő kihívásainak köszönhet.

Pedig a platformon akadnak értékelhető tartalmak is, a gond csupán az, hogy túlnyomó többségében nem ezek terjednek szét a fiatalok között. Mostanság is valami hasonlónak lehetünk a szemtanúi, a „tanárverős” kihívás után ugyanis egy újabb eszeveszett baromság kezdett el terjedni a TikTokon.

A néhány hete-hónapja terjengő kihívást dry scooping-nak nevezik, ami annyit tesz, hogy az edzés előtti formulát egy kanállal szárazon fogyasszák el.

 

Az edzés előtti porok általában sok aminosavat, vitamint és egyéb összetevőket, például koffeint tartalmaznak, mely lényege, hogy egy extra löketet adjon a testnek az edzések előtt. A gond az, hogy nem csak nincs ezekről a szerekről egy egységes tudományos konszenzus, de közismert, hogy a túlzott stimuláns bevitelének (ez egyébként lehet bármi, akár szimpla kávé, vagy energaital is) egészségügyi kockázatai lehetnek.

A kutatók szerint egyetlen kiskanálnyi por annyi koffeint tartalmazhat, mint öt csésze kávé.

Ezért is fontos a helyes használatuk, amit 100 ‘preworkout’ jelöléssel ellátott TikTok videóból csupán 8 mutat be, míg 30 a száraz beviteles kihívást népszerűsíti. Így esett, hogy a 20 éves influencer és OnlyFans modell, Briatney Portillo júniusban szívrohamot kapott a kihívás után, aminek következményeként kórházba is került.

A fiatal lány edzés előtt csinálta meg a TikTokon terjedő „kihívást”, ami után elment edzeni. Elmondása szerint már edzés közben rosszul érezte magát, zihált és erősen vert a szíve, majd amikor az egyik oldalára lezsibbadt már tudta, hogy baj van.

A porok szárazon szájon át történő bevitele azonban nem csak a szívroham miatt különösen veszélyes, de könnyen fulladást is okozhat. A port ugyanis ilyenkor be is lehet lélegezni, ami ha nem is okoz azonnali fulladásveszélyt, a tüdőbe kerülve potenciálisan gyulladást is okozhat. Mindezek mellett, ha valaki van olyan szerencsés, hogy enyhébb tünetekkel megússza a dolgot, a fogait így is, úgyis roncsolja, a porokban lévő kémiai szerek ugyanis tartósan roncsolják a fogzománcot.

Tanulság: Ne csinálj idióta TikTok kihívásokat.

via – Ladbible, The Sun, BBC

×