Egy friss kutatás szerint a káros sztereotípiák még mindig nagyban meggátolják a lányokat, fiúkat és szüleiket. Így a LEGO is lépéseket tesz.

A LEGO nemrég bejelentette, hogy azon dolgozik, hogy eltávolítsa a nemi sztereotípiákat a játékaiból, miután egy globális felmérés megállapította, hogy képes korlátozni a játékhoz való hozzáállást – írja a TheGuardian. A kutatók szerint míg a lányok magabiztosabbak és szívesebben vesznek részt különféle tevékenységekben,

ugyanez nem igaz a fiúkra.

A felmérésben megkérdezett fiúk 71 százaléka ugyanis attól tart, hogy kinevetik, ha olyasmivel játszik, amit „lányosnak” neveznek – mondják a szülők.

„A szülők jobban aggódnak amiatt, hogy fiúkat csúfolják, amiért „másik nemnek készült” játékokkal játszanak” – mondta Madeline Di Nonno, a Geena Davis Institute of Gender in Media igazgatója, aki a kutatást végezte. Így aztán a LEGO lépéseket tesz annak érdekében, hogy olyan játékokat készítsenek, ami minden nem számára megfelelő. Kiderült ugyanis, hogy mivel a játékoknak fontos szerepe van a készségfejlesztésben, fontos, hogy mindenki megtalálja a játékokat. Ha a lányok például nem szeretnének LEGO-val vagy más építőjátékkal játszani, akkor nem fejlesztik azokat a térbeli készségeket, melyekre később szükségük lesz. Ha a lányok játszhatnak babával, de a fiúk nem, akkor a nevelői készségek maradnak el.

A dán játékkészítő csaknem hétezer szülőt és 6-14 éves gyermeket kérdezett meg Kínából, Csehországból, Japánból, Lengyelországból, Oroszországból, az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból.

„Keményen dolgozunk azon, hogy a LEGO befogadóbb legyen” – mondta Julia Goldin, a Lego Group termék-és marketingvezetője. A vállalat megígérte, hogy eltávolítja játékaiból a nemi megkülönböztetést.

Az olyan termékeket, mint a Lego Dots vagy a Lego City Wildlife Rescue Camp kifejezetten úgy tervezték, hogy vonzzák a fiúkat és a lányokat is” – mondta Goldin.

Bár több hasonló kampány indult már különböző országokban, sajnos a haladás lassú, mindez pedig a szülőkre is rányomja a bélyegét. A szülők „kreatívabbnak” ítélték meg a fiúkat, hatszor valószínűbbnek tartották, hogy tudósok és sportolók lesznek, mint a nők esetében.

A LEGO egyébként már nem címkézi meg a játékait azzal, hogy lányoknak vagy fiúknak való. A Lego.com webhelyen nem lehet nemek szerint keresni a termékeket. Ehelyett „érdeklődési körök” vannak.

„A feladatunk most az, hogy bátorítsuk azokat a fiúkat és lányokat, akik játszani akarnak olyan LEGO szettekkel, amelyeket hagyományosan” nem nekik készítettek – tette hozzá Goldin.

Egyébként a LEGO még idén év elején jelentette be az első LGBTQ+ készletet.

https://leet.hu/?s=shinobi&post_type=product

×