Amíg mi arra várunk, hogy megszavazzák és hatályba lépjen a törvény, ami egységessé teszi az USB-C-t, addig egy tehetséges mérnök megcsinálta az első USB-s iPhone-t a fészerben.

Az Európai Unióban hamarosan arra kötelezhetik a technológiai vállalatokat, hogy szinte minden készülékükbe USB-C kompatibilis töltést tegyenek. Ez alól természetesen az Apple sem kivétel, ami azt jelenti, hogy záros határidőn belül az összes terméküket USB-C aljzattal kell felszerelniük, legyen szó az iPadről vagy iPhone-ról.

A törvényjavaslatot azonban még nem szavazták meg, de igen valószínű, hogy ez még az év vége előtt megtörténik. Ha így lesz, akkor nagyjából 2025-ben már USB-C-t kell az iPhone-okba rakni, persze csak akkor, ha a cupertinói tech óriás addigra el nem hagyja a vezetékes töltést. Mindenesetre, ha ragaszkodnak a vezetékes megoldáshoz, annak USB-C-nek kell lennie.

Amíg mi arra várunk, hogy egyszer talán valamikor lássunk egy ilyen Apple kütyüt, addig egy vállalkozó szellemű mérnök elkészítette a világ első USB-C-vel ellátott iPhone-ját.

 

A bütykölést végző Ken Pillonel mérnökhallgató szerint a legnehezebb része a munkának, hogy rájöjjön hogyan használja az Apple C94-es típusú csatlakozóját. A csatlakozót végül sikeresen egy átalakító lapra forrasztotta, aminek a végére sikerült egy USB-C portot is illeszteni.

A megoldandó probléma itt még nem ért véget, mivel a C94 teljes visszafejtésére volt szükség, azt is meg kellett oldani, miként férjen be mindez az kísérleti alanykény szolgáló iPhone X készülékházába. Pillonel  végül ezt az akadályt is sikeresen vette, és így megépítette a világ legelső USB-C porttal ellátott iPhone-ját, ami állítása szerint tökéletesen működik, még adatok átvitelére, továbbítására is alkalmas.

Mivel ez a fajta átalakítás nem csak bonyolult, de könnyen haza is vághatja a telefont nem ajánljuk senkinek, hogy hasonlóval próbálkozzon – csak ha van fölöslegesen elfekvő iPhone a fészerben. Az így tönkrement készülékeket ugyanis garantáltan nem fogják garanciával sem javítani, sem cserélni. Így az, aki már alig bír magával az USB-C-s iPhone érkezéséig jobb, ha megnyugszik, hiszen ha lesz is olyan, valószínűleg még évekre vagyunk tőle.

Mindenesetre a fenti művelet remekül példázza, hogy ha az Apple valóban akarná, akkor pikk-pakk képes volna megoldani az USB-C beépítését.

via – Gizmondo, Apple Insider

×