Néhány éve már bevetnek Knightscope robotokat Amerikában, legjellemzőbb felhasználási területe a pláza, de néhol rendőrök is használják, méghozzá meglepő hatékonysággal.

Amerikában már több ízben próbáltak robotokat bevetni rendőri munkára, eidáig azonban inkább visszatetszést váltott ki a lakosságból, mintsem elsöprő szimpátiát. New York-ban legalábbis nem nyerte el az ott élők bizalmát a kis termetű robot járőrkutya, pedig sosem láthatták emberi felügyelet nélkül.

Mindez azonban teljesen borul, ha a Kalifornia állam Huntington Park nevű városába látogatunk, ahol már a Knightscope robotja, a K5-ös lát el rendőri feladatokat. Ez a robot ugyanis nem csak hogy nagyobb, mint a New York-i kollégája, de felügyelet nélkül próbálja meg fenntartani a rendet. Pont mint a Robotzsaru, igaz, még elég nagy képzelőerő kell hozzá, hogy belelássuk a humanoid félik ember, félig gép monstrumot.

A K5 leginkább egy túlméretezett végbélkúpra hajaz, vagy egy kisebb rakétafejhez. De legalább hatékony, és még csak fegyvere sincs. Ehelyett 360 fokos kamerával pásztázza a környéket, és ha a mesterséges intelligenciája lát valami bűncselekményre utaló dolgot, azonnal jelez a központnak, ők pedig a környéken lévő emberi egységeknek.

A K5-ös robotokat egyébként már évek óta gyártják, de nem feltétlenül mondhatóak tökéletesnek. Dizájnban messze elmaradnak a legújabb humanoid-jellegű fejlesztésekhez képest, a felhasználási módja emiatt pedig rendkívül korlátozott. Például nem tud lépcsőzni, sem, de előfordult már olyan is, hogy egy plázában a szökőkútba csobbant.

Ezért itt is csak egy parkra korlátozódik a felhasználása, ahol viszonylag sima és akadálymentes terepen tud végiggurulni. Cserébe viszont rendkívül hatékony, ugyanis a helyi hatóság szerint az alkalmazása óta felére csökkent a parkban a bűncselekmények száma, és 30 százalékkal több letartóztatás történt a környéken.

K5 már sokadik éve rója a köröket Huntingtonban, és minden bizonnyal már a lakosok is jól ismerik, viszont nem mindig volt felhőtlen a viszony. 2019-ben például egy segítséget kérő hölgytől tagadta meg a segítség nyújtást, pontosabban a nő hiába nyomkodta a tetején található „pánik” gombot, nem volt hajlandó kapcsolni az emberi kollégákat, ehelyett távozásra szólította fel.

Jópofa, de valljuk be, a napjai meg vannak számlálva, de legalábbis nem a K5 a jövő járőre.

via – BBC, Business Insider

×