A legelső kriptovaluta teljes készletének már 90%-át kibányászták, és ugyan nem a közeljövőben fog teljesen elfogyni, érdemes lehet már most foglalkozni a problémával.

A Bitcoin a világ első, manapság pedig a legnépszerűbb, legnagyobb kriptovalutája, melyet a 2008-as gazdasági világválság válaszaként eszelt ki a máig ismeretlen Satoshi Nakatomo. A kriptovaluta viszont mindösszesen 21 millió érmét tartalmaz, amelynek a 90%-át mostanra már kibányászták – írta az RT.

Nakatomo ezt a felső korlátot azért állapította meg, azért korlátozta a bitcoin készletét, hogy ezzel fékezze meg azt az inflációt, amely a fiat valutákhoz hasonlóan a korlátlanságból ered. Az Investopedia adatai szerint 2021 augusztusára körülbelül 18,7 millió bitcoin állt rendelkezésre, és már csak 2,3 millió bitcoin maradt bányászásra.

A jelenlegi becslések alapján az utolsó bitcoint 2140-ben fogják kibányászni.

Ez jelenleg egy nagyon távoli dátumnak tűnik, azonban a több helyütt a „jövőnek” titulált BTC életében egyáltalán nem az. Akkor legalábbis, ha a jövő alatt nem az elkövetkező néhány évet, évtizedet értjük. Ez pedig nyilván felvetett néhány kérdést is azzal kapcsolatban, hogy a bitcoin hálózata például működőképes marad-e ezt követően, avagy sem.

Pontos válaszokat ugyan még nem tudunk, az elemzők abban teljesen egyetértenek, hogy a bitcoin gazdaságának meg kell változnia ahhoz, hogy továbbra is hasonlóan működhessen 120 év múltán is. Többen úgy vélik, hogy a kriptopénz ökoszisztémája át fog alakulni, ahogyan az identitása is megváltozott az elmúlt évek során. Eredetileg napi tranzakciókat bonyolító fizetőeszközként vezették be, de később inkább már befektetési eszközként lett egyre népszerűbb.

Jelenleg azonban a bitcoin ritkasága és emelkedő ára vonzza a spekulatív befektetőket, akiknek a fogadásaik volatilis árfolyam-ingadozásokhoz vezetnek, ami elvonja a komoly befektetőket a kriptovalutától. A Bitcoin árfolyama idén a februári 60.000 dolláros csúcsértékről a nyár folyamán ennek felére ugrott, majd a héten ismét 55.000 dollárra emelkedett érménként, jelenleg pedig már az 57.000-es értéket ostromolja.

Akkor viszont, ha újabb készleteket tennének elérhetővé, az szinte biztosan az árfolyam eséséhez vezetne.

Mindennek ellenére néhány ország, mint például El Salvador és újonnan Brazília sokat tesz azért, hogy a kriptopénz országos szinten is elfogadott legyen, sőt, Salvadorban már hivatalos fizetőeszköznek számít, és állami bányászatokat is létesítettek.

×