Ha AMD proci dolgozik a PC-dben és Windows 11-ben rosszabbul futnak a játékok, akkor jobb, ha tudsz róla, hogy a hiba nem nálad van.

A Windows 11 megjelent, és egyelőre ugyan még csak kevesen vették rá magukat a telepítésre, az automatikus felfrissítés érkezésével szinte biztosan megkezdi a PC-k meghódítását. Viszont azok, akik már alig várták az újabb operációs rendszer érkeztét nem lehetnek mindennel elégedettek, ugyanis egyre-másra buknak ki a nem kívánatos problémák.

Az egyik ilyen az AMD Ryzen processzorok tulajdonosait érinti, ami előbb csak sanda gyanú volt, most viszont hivatalosan is figyelmeztették a felhasználókat. Az AMD közleménye szerint két meglehetősen kritikus problémáról tudnak, amelyek egyes azonosítatlan lapkakészletek teljesítményét befolyásolják egyes alkalmazások, kifejezetten játékok futtatásakor.

A hibajelentés szerint az új Windows alatt a CPU L3 gyorsítótárának késleltetése megháromszorozódik, ami azt jelenti, hogy az adatok ezen az elvileg nagy sebességű memóriaterületen jelentősen késnek. Az AMD szerint egyes játékokban, különösen az esport címekben 10-15%-os teljesítménycsökkenés tapasztalható.

A másik probléma nem kizárólag a játékra szorítkozik, hanem minden olyan alkalmazást érint, melyek nagymértékben használják a CPU szálakat. A hiba konkrétan megakadályozza, hogy a CPU a végrehajtó szálakat a processzor gyorsabb magjaira helyezze, ami értelemszerűen súlyosan befolyásolja a teljesítményt. Ebben leginkább a nyolcnál több maggal rendelkező, 65 W TDP felett futó Ryzen procik érintettek.

Rossz hír, hogy az érintettek jelenleg nem tudnak kezdeni semmit sem a dologgal, vagyis kénytelenek rosszabb teljesítmény mellett játszani, így használni a gépet – ami azért is probléma, mert az érintett típusok elméletileg támogatottak. Jó hír viszont, hogy a Microsoft és az AMD is tud a problémákról, és már dolgoznak a javításon, ami a remények szerint ebben a hónapban megérkezik.

via – SlashGear

https://leet.hu/shop/back2school/

×