Egy kutatásból kiderül, hogy az Androidot vagy az iPhone-t használók-e a jobbak a készülékeik állapotmegőrzésében, illetve hogy mit csinálnak a megunt mobilokkal.

Az amerikai illetőségű Consumer Intelligence Resarch Partners (CIRP) arra volt kíváncsi, hogy az Android és az iPhone tulajdonosok mennyire vigyáznak a készülékeik épségére, mennyit romlik a telefonok állapota egy év használat során, illetve hogy mihez kezdenek a régi modellekkel, ha úgy döntenek, újra váltanak.

A kutatásból kiderült, hogy az általános külsőleges állapotmegőrzésben az iPhone-t használók a jobbak, vagyis 12 hónap használat után az Apple készülékeit jobb állapotban – például ép kijelzővel – találták, mint az Android-alapú mobilokat. Ennek lehet az egyik oka, hogy ezek a készülékek átlagosan drágábbak, így a felhasználók jobban vigyáznak rájuk. A különbség nem jelentős, de nem is elenyésző, a vizsgált időszak alatt az iPhone-ok 65%-a volt jó állapotban, míg ez az arány az Androidot használó telefonok esetében 60% volt.

Az akkumulátorok tekintetében viszont az Androidosak állnak jobban, akiknek 30 százaléka mondta azt egy évnyi aktív használat után, hogy egyetlen töltéssel simán kibírnak egy napot. Ezt azt is jelenti, hogy 70%-ban figyeltek meg minőségromlást. Ez az iPhone-ok esetében nem túl meglepően rosszabbul alakul, hiszen az Apple kütyüi legendásan hamar merülnek, így az ilyen mobilokat használók mindösszesen 23%-a mondta azt, hogy egy töltéssel kijön egy napra.

Ami viszont mindkét gyártót dicséri, hogy nagyon elenyésző azoknak a készülékeknek a száma, melyek 12 hónap alatt használhatatlanná válnak. Mind az iPhone, mind az androidos telefonok esetében a felhasználók kevesebb mint 10%-ának ment teljesen tönkre a telefonja egy év után, míg kevesebb mint 20%-nak tűnt fel, hogy az akkumulátor csak néhány órát bírja.

A legtöbb nyugdíjba küldött telefon tehát viszonylag jó állapotban van, de mit is csinálnak velük pontosan az emberek, ha egy újabbra váltanak?

A kutatás szerint az iPhone- vagy Android-felhasználók kevesebb mint 10%-a adja el régi telefonját, a megtartás módja csupán, ami eltérő. Míg az Androdosok inkább elteszik (tartalékba) a megunt, lecserélt mobiljukat, addig az iPhone-tulajdonosok közel 30%-a elajándékozza a „megtartott” okostelefont.

Mindent összevetve, mind az Androidosok, mind az iPhone-t használók vigyáznak az okostelefonjaikra, melyek egy esetleges újabbra váltás esetén sem végzi feltétlenül a szemétben. Igaz, már egészen messze vagyunk már a 2000-ben bemutatkozott Nokia 3310-as élettartamához képest…

via – 9to5mac | Borító: Klaviatúra

×