Szeptember leginkább a nézői és a nézettségi csökkenés miatt lehet érdekes, majdnem minden más papírforma szerint alakult, annyi különbséggel, hogy KriszhAdvice több helyen is beelőzte a TheVR-t.

A Twitch szeptemberi statisztikái alapján kimondható, hogy nem ez lesz a streamerek legjobb hónapja. Az ömlesztett adatok alapján legalábbis semmiképp, hiszen az éppen pörgő játékok mennyiségét leszámítva minden tekintetben csökkentek a számok. Ezért pedig sejtésem szerint a tanévkezdetet okolhatjuk, és digitális oktatás híján a diákoknak nincs lehetőségük elsimliskedni az óráikat.

Így alakult, hogy szeptemberben összesen átlagosan 168 magyar nyelvű csatorna volt elérhető, ami 7 százalékkal kevesebb, mint az előző hónapban. Az indított élő adások is ennek megfelelően jelentősen kevesebbek voltak, vagyis a hónapban összesen 64,023 streamet nézhetett az, akinek arra volt ideje, ami nyilván sok, de 7180-nal kevesebb, mint augusztusban volt.

Ami pedig a nézőket illeti, ott még drasztikusabb a visszaesés. A platform legmagasabb egyidejű magyar nézőszáma szeptemberben mindössze 23.528 fő volt, ami 24%-os, 7443 fős visszaesést jelent. Ennek pedig nyilván hatása volt a nézett órák számára és az átlagos egyidejű nézőszámra is: előbbi 6,9%-os mínusszal valamivel több, mint 4 és fél millió megtekintett órán állapodik meg, míg utóbbi ugyancsak 6,9%-os eséssel 6381 nézőt jelent.

A legdolgosabb streamerek

Ebben a kategóriában jellemzően nem találunk nagy neveket, bár olykor-olykor KriszhAdvice itt is meg szokott jelenni. Szeptemberben két egyre ismertebb névvel találkozhatunk a dolgosak listáján: Konti1337-tel – aki 244 órát volt élő adásban összesen, illetve Suisenn-nel – aki szintén komoly, 224 munkaórát tudhat maga mögött.

Magához képest egy „pihenőidőszak” után újra az élen TheOldLady, aki toronymagasan a magyar Twitch legtevékenyebb streamere a maga 316 órás élőivel. 

A legnézettebbek

Itt nyilván már olyan titánokkal fogunk összefutni, mint az első helyen szereplő KriszhAdvice, aki az ismertebb tartalomgyártók közül rendre a legtöbb időt is tölti a platformon, így talán nem is csoda, hogy a 218 munkaórája mellé 373.679 órás össznézettség társul.

Őt követi egy kicsit szellősen a TheVR négy főre bővült csapata, akik ugyan jelentősen kevesebbet streameltek, mint Kriszh, nézettségben arányaiban jobban állnak nála, a maguk 272.135 órás összmegtekintési számukkal. A debreceni brigádot lemaradva AdamKissAK követ, aki szeptemberben a 3. legtöbbet nézett magyar Twitch streamere lett, ami azért is óriási teljesítmény, mert augusztusban ugyanezen a listán a 8. helyet csípte meg.

Nessaj mondhatni sokat rontott, a korábbi 131 ezer órás megtekintéséhez képest, NerdHubot pedig még a listán sem találjuk, aki legutóbb simán dobogós helyre ért, de eazykee is nagy hiányzó.

Kikre voltak átlagosan a legkíváncsibbak?

Meglepetés itt sem lesz sok, az élen továbbra is a TheVR csücsül, a maguk 2839 fős átlagos nézőszámukkal, ami ugyan kevesebb, mint augusztusban, de a visszaesés nem jelentős, sőt, inkább elenyésző. Ez esetben ez azt jelenti, hogy a nézőik többsége nem az iskolás közönségből kerül ki.

Kriszh esetében már más a helyzet, rá ugyanis 1714-en voltak átlagosan kíváncsiak streamenként, ami kiemelendő, hogy egy remek szám, de az előző hónaphoz képest közel 500 nézővel kevesebb. Vizicsacsinál is kevesebben köszöntek be átlagosan, de még a kicsit megcsappant nézőszám ellenére is – épp csak, de odaért Nessaj előtt a harmadik helyre.

Suri és TSBLACKII is kevesebb nézővel számolhattak, míg a Fókuszcsoport/Kókuszcsoport ismét felkerült a listára átlagosan 758 nézőszámmal.

Havi egyidejű nézettségi rekordok

A TheVR egészen komoly szeptemberen van túl ezen a téren, hiszen két adásuk is 10.000+ peaket ért el, ami óriási eredmény a platform magyar ajkú területein – az egyik közülük pedig pont atyánkkal, Zsozéval készült közösbe’.

Persze a többiek sem panaszkodhatnak, hiszen szeptember 12-én több mint ötezren gyűltek össze a Fortnite+Phasmophobia streamje alatt. Az Esport2tv igaz már októberben, de 4000 embert harácsolt össze a League of Legends közvetítése alatt, ahogyan Zackey szeptember 7-i Fortnite játékára is több mint 3000-en voltak kíváncsiak, de mindenképpen meg kell dicsérni CristijAnt, aki a hónap 25. napján 2800-nál is több embernek villoghatott a FIFA 22 tudásával.

Milyen játékokkal játszottak a legtöbbet a magyar streamerek?

A szeptemberi számok alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a League of Legends korántsem halott, sőt. A LoL a magyar Twitch streamerek körében is töretlen sikernek örvend, ami a legtöbbet közvetített játék a maga 10,162 órácskájával. De nem csak ebben lett első a Riot üdvöskéje, hiszen a legtöbb átlagos nézőszámban, a legtöbb egyidőben élőző csatornák számában is első a platform magyar nyelvterületén.

A második helyen a sokak által rengetegszer eltemetett Fortnite áll, amit összesen 7444 órán keresztül közvetítettek a hazai streamerek. A játék népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy ezzel játszottak a legtöbben – mind egy időben egyszerre, mind pedig a stremerek számát tekintve.

A dobogó legalsó fokán a Riot másik sikercíme, a Valorant áll, amit 5959 órán keresztül közvetítettek átlagosan 270 nézőnek csatornánként. A játékkal ugyan fele annyian foglalkoztak szeptemberben, mint a Fortnite-tal, de sem a nézett órák számában, sem a streamelt időtartamot vizsgálva nem állapíthatunk meg óriási különbséget. Ez pedig azt jelenti, hogy ugyan kevesebb streamer foglalkozik vele, de közel annyi embert azért érdekel.

A negyedik és az ötödik helyen az örök favorit GTAV és a Warzone állnak, elenyésző különbséggel – plusz-mínusz 5000 élőben közvetített órával.

Melyik játékra voltak kíváncsiak a legtöbben?

A LoL itt is verhetetlennek bizonyult, ugyanis ttöbb, mint 546 ezer órán keresztül nézték a Summoner Rift-béli csatározásokat. A második legnézettebb játék a frissen megjelenő FIFA 22 lett 317.358 órával, ami önmagában is óriási szám, de ha megnézzük, hogy a LoL-hoz képest tízszer kevesebb ideig is streamelték rájövünk, hogy bizony óriási a magyar FIFA tábor. Arról már nem is beszélve, hogy az EA focis játékát jelentősen kevesebben streamelték.

A harmadik a GTAV lett, nem sokkal lemaradva a Fifától a maga 313.941 órás nézettségével. A negyedik helyre a beszélgetős műsorok kerültek, melyeket személy szerint kicsit magasabbra vártam, igaz nem sokkal maradt alul a GTA-val szemben. Az ötödik legnézettebb játék a magyar nyelvű Twitchen az épp csak megjelent New World lett, ami tekintve, hogy az Amazon nagyszabású MMO-ja, talán nem annyira meglepő.

Így alakult hát a szeptemberi hónap a magyar nyelvű Twitch élbolyában, ami ugyan elég laposnak és papírformának tűnhet, az igazság sem áll ettől olyan nagyon messze. Októberre azonban biztosan felrázódik a mezőny és a nézettség is, hiszen egészen meredek játékdömping zúdul ránk, és a tartalomgyártókra egyaránt. Vagyis amellett, hogy bőséggel lesz mivel játszanunk, az is garantált, hogy néznivaló nélkül sem maradunk.

Az adatokat a SullyGnome és a TwitchTracker alapján állítottuk össze. Borítókép: Facebook – KriszhAdvice

×