Október 5-étől bárki számára elérhető az új operációs rendszer.

A Microsoft október 5-ét jelölte ki az újgenerációs operációs rendszerének elstartoltatására. A Windows 11 júniusi bemutatása nagy meglepetést okozott a közösségen belül, hiszen a Microsoft sokáig azt hangoztatta, hogy a Windows 10-et csiszolják folyamatosan. Ennél még nagyobb volt a döbbenet, amikor ismertették az újdonság gépigényét is, hatalmas érvágást jelentve a régebbi gépek tulajdonosainak.

 

Nézzük is, hogy mi vár ránk ma!

A Windows 11 frissítés

Windows 11 frissítés a Windows Update-ben

A Microsoft ígéretéhez híven mától fokozatosan engedélyezi a frissítést a Windows 10 tulajdonosok számára a Windows Update szolgáltatáson keresztül. A teljes folyamat akár hosszú hónapokig is eltarthat, még akkor is, ha minden hardverkomponensünk tökéletesen megfelel a Windows 11 számára. Ha hihetünk a pletykáknak, akkor az óriáscég a frissítés terjesztésekor mesterséges intelligenciát és gépi tanulást is bevet majd, néhány régióban már el is kezdődött a folyamat. 

Nem tudsz várni? Telepítsd fel manuálisan!

Természetesen az aktiváláshoz szükséged lesz eredeti Windows 10 kulcsra vagy elviseled az aktiválás hiányából adódó kellemetlenségeket. 

Szerezzük is be azt az .ISO fájlt!

Szerencsére a Microsoft a hivatalos oldalán már elérhetővé tette az .ISO fájlokat. Itt nem kell félnünk, hogy „szennyezett” lemezképet töltünk le, hiszen a cégtől közvetlenül szerezzük be az operációs rendszert.

  • Keressük fel a Windows 11 letöltő oldalát 
  • Keressük meg a „Download Windows 11 Disk Image (ISO)” szekciót
  • A legördülő menüben válasszuk ki a Windows 11 opciót
  • Ezután a „Select the product language” résznél válasszuk ki a Hungarian / Magyar opciót majd kattintsunk a Confirm gombra
  • Ezután a 64-bit Download gombra kattintva el is indul az .ISO letöltése

Írjuk ki pendrive-ra az .ISO fájlt!

Használhatjuk a Microsoft saját, Media Creation Tool nevű programját is, ám rengeteg felhasználónál még a Windows 10-es ISO fájlt pakolja a pendrive-okra vagy épp nem működik megfelelően, kell pár nap még neki, de ha megpróbálkoznál vele, akkor >IDE< kattintva, a Create Windows 11 Installation Media szekcióban letöltheted. Egy kellemes, magyar nyelvű felület visz majd végig. Ha kellene kis segítség a használatához, akkor egy korábbi bejegyzésünkben ezt is megtalálod.

Ilyenkor jöhet jól a Rufus névre hallgató kis program. Használata egyszerű, a korábban letöltött .ISO fájlt betallózzuk a Boot kiválasztása – KIVÁLASZTÁS résznél, az Eszköz résznél pedig kiválasztjuk a pendrive-unkat. A Windows 11 képfájl megadása után a program automatikusan kitölti a többi opciót, nincs más dolgunk mint az INDÍTÁS gombra kattintva végigvárni a folyamatot. Ha mindent jól csináltál, akkor már bootolhatsz is be a pendrive-ról. 

Kis kiegészítés: A Rufus kiírása alapján a Secure Bootot ki kell kapcsolni az első boot előtt, majd ezután vissza, így tud csak sikeresen települni a Windows 11. Nos, nálam Z370 és Z590 alaplapok esetén, illetve több külföldi fórumon is az volt a tapasztalat, hogy ez a lépés kihagyható, de mindenképp fontosnak tartottam megemlíteni.

Egy jó tipp telepítés utánra – Ninite.com

Sokan nem szeretik újratelepíteni a gépüket, hiszen több programot is fel kell rakni ezek után. Böngészők, ilyen-olyan kliensek és segédprogramok. Erre nyújt kiváló megoldást a ninite.com weboldala, ahol készíthetünk egy online telepítőt, úgy, hogy előre kiválaszthatjuk mely programokat szeretnénk feltelepítetni az alkalmazással.

A pipálás után kattintsunk a Get Your Ninite gombra

Egy felhasználóbarát, egyszerű felületen kell ezt megtennünk néhány rublika bepipálásával. Windows 11 telepítés után a kapott .exe fájlt futtatva automatikusan felkerülnek gépünkre a kiválasztott programok, jelentős időt megspórolva.

Bírja majd a géped?

A gyári Microsoft program néha hajlamos hibákat dobni, illetve nem megfelelően kiírni a probléma forrását, így egy open source programmal ellenőrízheted ezt le. A program neve egyszerűen WhyNotWin11, mely szépen levezeti, hogy pontosan hol keressük a probléma forrását. A program legfrissebb, aktuális verzióját IDE kattintva tudod letölteni, a WhyNotWin11.exe kell majd neked.

Nem rossz, de a TPM-et még be kellett kapcsolnom

A géptámogatás még mindig ködös része a Windows 11-nek a kiadás után is. Így ha valamelyik komponensre hibát dob és nem tudod miért van ez, akkor érdemes még pár napot várnod a kipróbálásra, talán arra tisztázódnak a pontos gépigények. Leginkább a 7. generációs Intel és első generációs Ryzen tulajdonosokat érintheti ez, hiszen ők elvileg a határon mozognak. Arról is volt már szó, hogy nem kompatibilis gépre is felmegy majd a Windows 11, de tapasztalatok hiányában ezt sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudjuk.

Hibátlanul felment

Mivel a PC nálam másodlagos, játszós gép, így kedd hajnalban fel is pakoltam már rá a Windows 11-et a fenti leírásnak megfelelően. Hibátlanul felment Rufust használva, a Microsoft oldaláról letöltött ISO fájlt betallózva.

Frissítesz az új Windowsra vagy inkább kivársz kicsit?

https://leet.hu/shop/back2school/

×