Nagyon régen volt már a Facebook történelmében akkora mértékű globális leállás, mint tegnap este. Néhányan pedig kapva kaptak is az alkalmon.

Nehéz volt nem észrevenni a tegnap esti (máshol nap közbeni) óriási, több órás Facebook leállást, amilyenre egyébként már 2008 óta nem volt példa – akkor egy teljes napig földbe állt a platform. Sajnálatos, hogy sokan a szolgáltatóikra rúgták rá az ajtót, mivel azt hitték hogy nincs internetkapcsolatuk, ami ugyancsak azt példázza, hogy mennyire ki vagyunk téve a Facebooknak és az ahhoz kapcsolódó egyéb oldalaknak, applikációknak.

Mindez persze nem is meglepő, hiszen sem korábban, sem jelenleg sincs olyan oldal, ami ilyen mértékben lefedné a globális internetezőket, legyen szó csevegésről, képmegosztásról, vagy különféle tartalmak megosztásáról. Mivel a Facebook teljesen elérhetetlen volt órákon keresztül, valaki úgy gondolta, itt az ideje szerencsét próbálni, és elkezdte árulni a minden bizonnyal világ legértékesebb domain címét, a Facebook.com-ot.

A DomainTools oldal szerint legalábbis listázásra került, azt viszont nem tudni, hogy az ajánlat valódi volt-e avagy sem. Ez utóbbira enged következtetni, hogy csak nagyon rövid ideig volt nyilvános az eladás, az eladó domain nagyon hamar felszívódott. A MacObserver szerint valószínűleg feltörhették a portál biztonsági rendszerét, és így próbálhatták pénzzé tenni a Facebook címét.

De nem is ez az egyetlen érdekesség ezekből az órákból. Mivel a Facebook az internet egy jókora részét kvázi teljesen lefedi, amikor az emberek órákra a közösségi platform nélkül maradtak, érthető módon nagyon sokan kezdtek el alternatíva után kutatni.

Így történt, hogy egyik pillanatról a másikra, a Reddit és a Twitter bázisa sok-sok millióval nőhetett meg, akiket a kék madaras platform viccesen köszöntött is. Persze a válasz sem maradt el, a leállásban ugyancsak érintett WhatsApp és az Instagram visszaköszönt a poszt alatt, amire szinte a világ összes cége reagált egy köszönéssel.

A leállás nem mellesleg különösen véletlen időpontban történt, ugyanis pont aznap este adott exkluzív interjút a Facebook volt termékmenedzsere, aki korábban több tízezer oldalnyi bizalmas belsős dokumentumot szivárogtatott ki, melyekben igen súlyos és sötét dolgok derültek ki a vállalat valódi működését illetően.

×