A Google néhány éve elismerte, hogy nem tesznek jót az üzletnek az ad blocker bővítmények, most pedig egy új keretrendszerrel nehezítik meg a fejlesztésüket.

Néhány évvel ezelőtt kapták azon a Google-t, amint az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez benyújtott éves jelentésében elismeri, hogy a reklámok blokkolását lehetővé tevő böngészős bővítmények bizony nem tesznek túl sok jót az üzletnek. Akkor mindenki vakarta a fejét, hogy ezek alapján hamarosan előállhatnak valamivel, amivel elejét veszik az „ad blocker” fejlesztéseknek, és nem is kellett 2019-nél tovább várni, amikor bemutatták a Manifest V3 újabb keretrendszert.

A Manifest nevű keretrendszer alapján fejlesztik a Chrome böngészőhöz a bővítményeket, úgy pedig a reklámblokkolókat is. A legtöbbjüket, melyeket manapság elterjedten használnak a V2-ben készítették, amely támogatását a Google hamarosan teljesen megszünteti.

Ez azt jelenti, hogy a Manifest V2-es bővítményeket 2022. január 17-től már nem fogadják, 2023. januárjában pedig teljesen leállítják az elérhetőket is – vagyis a jelenlegi ad blockerek is megszűnnek működni.

Ezzel az egyetlen gond csupán az, hogy a V3 nem támogatja azokat a megoldásokat, melyekkel a régi reklámblokkolókat fejlesztették, így a készítőiknek új módszerek után kell nézniük. A Google szerint ezzel nem ellehetetleníteni akarják a reklámok tiltását lehetővé tevő bővítményeket, csupán biztonságosabbá és hatékonyabbá teszik az adatvédelmet. Sőt, a vállalat szerint így jobb programok is készülhetnek majd.

„Az évek óta készülő Manifest V3 biztonságosabb, hatékonyabb és az adatvédelmet jobban megőrzi, mint elődje. Ez a bővítményplatform evolúciója, amely figyelembe veszi mind a változó webes tájképet, mind a böngészőbővítmények jövőjét” – írta blogbejegyzésében David Li, a Chrome bővítményekért és a Chrome Web Store-ért felelős termékmenedzser.

Az persze valószerűtlen, hogy ne legyenek reklámblokkoló bővítmények a továbbiakban, ezek fejlesztése azonban már közel sem lesz olyan egyszerű, mint eddig, és még az is könnyen lehet, hogy 2023 januárjára úgy fordulnak rá a Chrome-ot használó netezők, hogy ideig-óráig nem fogják tudni elkerülni a reklámokat.

via – TechRadar, PCGamer, GamingBible, Google

×