A TSMC-vel gyártat az Apple, az Intel, az AMD és az NVIDIA is.

Tajvan északnyugati partvidékén, a hegedűs rákoktól és édes illatú datolyaszilva-ültetvénytől hemzsegő iszapos területekkel körülölelt Hszincsu városában található a világ jelenleg egyik, ha nem a legnagyobb jelentőséggel bíró cégóriása. Sokan talán még nem is hallottak direkt formában a cégről, pedig manapság szinte minden nevesebb techóriás velük szerződik. A Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., vagy TSMC leginkább az integrált áramköreiről és chipjeiről híres, melyeket megtalálhatunk a telefonjainkban, tabletjeinkben, autóinkban, de még a hűtőinkben is. A klienseik között említhetjük az Apple-t, az Intelt, a Qualcommot vagy épp az AMD/Nvidia párost is.

TSMC alkalmazottak – Jobb oldalt a waferek

A központ törtfehér épületében a munkatársak élénk színű védőruhákat viselnek. Ezek színe sem véletlenszerű, a kék és fehér ruhákat a dolgozók, a zöld ruhákat az üzleti ágban ténykedő kollégák, míg a rózsaszínt a várandós alkalmazottak viselik. A fenti képen is kivehető a dolgozók mellett ténykedő „claw machine” becenevet viselő rendszer. A nevét a különböző plázákban és áruházakban megtalálható pár száz forinttal működő, darus játékról kapta, ahol ha szerencsések vagyunk akár olcsó plüssjátékokat is halászhatunk magunknak.

Itt azonban egy fokkal értékesebb jutalommal távozhatnak a dolgozók. Minden egyes 9 kilogrammal bíró műanyag egységben 25 szilícium szeletet (wafert) találhatunk, melyek közül úgy válogatnak a munkatársak, mint amikor az analóg zenegép berakja az általunk kiválasztott lemezeket. Fontos lépés ez, hiszen körülbelül 6 és 8 hétig izzasztják, tesztelgetik ezeket a wafereket, hogy biztos minden rendben legyen velük és a belőlük kivágott chipeket szállíthassák a világ minden tájára.

A védőfelszerelések

Ahhoz, hogy tisztában legyünk a TSMC jelentőségével, érdemes néhány adatot ismerni. A cég a globális chipgyártás több mint 50 százalékáért felel, míg ha leszűkítjük ezt processzorokra (mobil és PC/hordozható gép), akkor bizony már 90%-os adattal találkozhatunk. Kihívás manapság olyan tech vagy gamer készüléket venni, melyekben nincsen TSMC-hez köthető chip. A TSMC-n kívül egyedül a Samsung képes még előállítani 5 nanométeres csíkszélességen készült chipeket, de a tajvani óriás már a 3 nanométer felé is kacsingat. Az olyan nyugati gyártók, mint az Intel vagy a GlobalFoundries legalább két generációval vannak lemaradva tőlük.

Az értékes chipek

A félvezető chipek iránti igényt és keresletet tökéletes bemutatja az, hogy míg 1969-ben az Apollo programban használt, Holdon alkalmazott modulok tízezres nagyságrendű tranzisztort tartalmaztak, addig egy „egyszerű” Apple MacBook 16 milliárd tranzisztorral van felszerelve 2021-ben. Akkor még nem is beszéltünk, a különböző telefonokról, okoseszközökről és az egyre terjedő 5G hálózatokról sem. 2020-ban körülbelül 440 milliárd dollárnyi (135 762 000 000 000 forint) összeget költöttek a cégek chipvásárlásra szerte a világban és 5%-os növekedést könyvelhetünk el minden évben a jóslatok alapján.

Bár a TSMC a kezdetek óta sikeresnek volt mondható, egy óriáscég rengeteget lendített a jelenlegi helyzetén. Bizonyára sokan kitaláltátok, hogy az Apple-ről beszélhetünk. Az almás cég az első iPhone-oknál még a Samsung gyártósorát használta, ám az Apple A9 névre hallgató, 2015-ben debütált SoC után kizárólag a TSMC-re bízták a saját tervezésű chipjeik gyártását. Ez a végtelen pénz mellett durva nyomás alá is helyezte a tajvaniakat, hiszen az Apple minden évben hatalmas fejlődését akart látni a processzorainál.

 

Ahogy a fentiekből kiderült, a TSMC gyakorlatilag kikerülhetetlen cég manapság, akár felhasználói, akár gyártói oldalról nézzük. Az ősi rivális, a saját gyártósorral rendelkező Intel is erősen gondolkozik rajta, hogy még jobban igénybe veszi a TSMC szolgáltatásait. Iparági pletykák alapján az Intel és az Apple lehet az első cég mely a TSMC 3 nanométeres technológiáján gyártat majd chipeket. Remélhetőleg a manapság tapasztalható félvezetőhiány 2023-as megszűnésével barátságosabb árakkal találkozhatunk a technológiai és gamer piacon is.

Ti ismertétek a TSMC-t?

https://leet.hu/shop/back2school/

×