Előlépett a több tízezer oldalnyi kényes belsős dokumentumot kiszivárogtató volt Facebook fejlesztő, aki egészen hajmeresztő dolgokat mesélt a közösségi portál működéséről.

A Wall Street Journal még szeptemberben kezdett a Facebook belsős kényes ügyeit taglaló cikksorozatába, mely során sok más különösen aggasztó dolog mellett fény derült arra, hogy a Facebook jól tudta, hogy a fiatalok mentális egészségére kifejezetten károsak az alkalmazásaik, még sem tettek ezek ellen semmit, mert jó pénzt kerestek rajtuk.

Akkor a WSJ még védte a több tízezer oldalnyi bizalmas dokumentumokat kiszivárogtató volt Facebook alkalmazott személyazonosságát, most azonban ő maga áll elő a CBS 60 Minutes nevű műsorában. A hölgyet Frances Haugennek hívják, aki a Google és a Pinterest után 2019 óta dolgozott a közösségi portál termékmenedzsereként.

Az interjú során elmondta, hogy alapvetően azért jelentkezett és fogadta el az állást, hogy a Facebookon terjengő álhírek ellen tegyen, de a Mark Zuckerberg vezette vállalat ebben valójában nem volt érdekelt sőt. Mint Haugen állítja, a Facebook nemhogy nem akar érdemben küzdeni az álhírek, a gyűlölködő, a félrevezető vagy erőszakot szító tartalmak ellen, hanem szinte segíti a terjedésüket.

A szakember szerint mindezt csak azért, mert az egyre polarizálódó világban ilyen tartalmakat fogyasztanak leginkább az emberek, az algoritmus is ezeket kapja fel és terjeszti a leghatékonyabban, ebből pedig a Facebooknak rendkívüli haszna van. A közösségi portálnak ugyanis az a közvetlen érdeke, hogy a felhasználók egyre több és több időt töltsenek el a platformon, ezt pedig olyan tartalmakkal tudják elérni, melyek egyre erősebb érzelmeket váltanak ki az emberekből.

Haugen szerint az egész probléma 2018-ra vezethető vissza, amikor komolyabban belepiszkáltak a tartalmakat kiválasztó algoritmusba. Az ember, amikor leül „facebookozni” átlagosan 100 posztot lát 5 perc alatt, valójában viszont több ezer tartalom közül kerülnek ezek kiválasztásra. Ezeket a tartalmakat pedig az alapján választja ki az algoritmus, hogy melyek váltanak ki belőlünk érzelmeket és reakciót – ezek pedig szinte minden esetben a gyűlölködő, erőszakos, félrevezető tartalmak.

„A Facebook rájött, hogy ha biztonságosabbá változtatja az algoritmust, az emberek kevesebb időt töltenek majd az oldalon, kevesebb hirdetésre kattintanak, kevesebb pénzt keresnek.”

Sőt, a 2018-as mianmari népirtásban a Facebooknak kulcsszerepe volt – állítja Haugen.

A szakember még ennél is tovább megy: szerinte az európai politikusok és politikai pártok emiatt tettek panaszt a Facebook ellen. A Haugen által megszerzett 2019-es belső jelentés szerint a pártok „...határozottan úgy érzik, hogy az algoritmus megváltoztatása arra kényszerítette őket, hogy negatív irányba tolják el a Facebookon folytatott kommunikációjukat… ami szélsőségesebb politikai álláspontok felé terelte őket”

Ez a probléma pedig a Facebookhoz tartozó szinte összes alkalmazásra kiterjed. Mint korábban is írtuk, a Facebook saját belsős kutatása is rámutatott arra, hogy az Instagram különösen káros a tinédzserek mentális állapotára, ugyanis testképzavart, evészavart és depressziót okozhat – méghozzá egyáltalán nem elenyésző mértékben. Sőt, több esetben összefüggésbe lehetett hozni szuicid gondolatok és/vagy cselekedetek kialakulásával is.

A CBS megkereste a Facebookot, hogy kommentálják a helyzetet, de nem kívántak nyilatkozni. Frances Haugen jövő héten a kongresszus előtt is tanúvallomást tesz, szerinte ugyanis a Facebokot és minden hasonló vállalatot mindenképpen kormányzati szinten kellene szabályozni.

A Facebook újra és újra bebizonyította, hogy a profitot a biztonság helyett választja. Támogatja, a mi biztonságunkkal fizeti a profitját. Remélem, hogy ez elég nagy hatással lesz a világra ahhoz, hogy legyen elég bátorságuk és motivációjuk ahhoz, hogy valóban bevezessék ezeket a szabályozásokat. Ez az én reményem.

via – CBS

×