Az oroszok mindenkit beelőzve elsőként forgatnak filmet a világűrben, méghozzá a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.

Noha sokáig úgy állt a dolog, hogy az első színész, aki a világűrben forgathat mozit Tom Cruise lesz, de néhány hónapja az orosz filmkészítők törték össze ezeket az álmokat. Név szerint Julia Peresild színésznő és Klim Shipenko producerről van szó, akik 12 napon keresztül forgathatják majd a „Challenge”, a Kihívás című filmjüket a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.

Az orosz csapat lesz így az első a történelem során, akik ténylegesen az űrben vehetnek fel jeleneteket valódi színésszel, ami a kereskedelmi űrutazások egy fontos állomása is lehet. A legénység három tagját – Anton Shkaplerov kozmonautával kibővülve – egy Szojuz MS-19 űrhajóval érkezik az ISS-re, amit csütörtökön kora reggel lőnek fel a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről, és még aznap dokkol az állomás Raszvet moduljához.

A történelmi és filmtörténelmi eseményt élőben közvetítik

A NASA természetesen élőben közvetíti majd a fontos eseményt – kilövésestől, dokkolásostól -, amit online bárki követhet majd az alábbi Youtube csatornára mutató linken, illetve a NASA hivatalos oldalán. A kilövés magyar idő szerint október 5-én 10:55-kor történik, a közvetítés viszont már korábban elindul. Az űrhajóssá avanzsálódott filmesek pedig október 16-án térnek vissza a Földre Oleg Novickij kozmonautával, aki jelenleg is az ISS-en tartózkodik, és akit Shkaplerov vált majd.

 

 

via – Digitaltrends

×