A Kínai Kommunista Párt tiltásban és korlátozásban nem ismer határokat, ha a fiatalok és a polgárok digitális „védelméről” van szó. Most a PUBG esportot tiltották be miatta.

Kína fokozatot váltott a „kiskorúak védelméért” folytatott ádáz harcában, és a napokban egyre több és szigorúbb intézkedésekkel korlátozzák a fiatalok digitális létét. Ennek egyik fő célpontja a videojáték-ipar, amely legnagyobb kínai szereplőit komoly nyomásgyakorlással kötelezi a drákói szabályok betartására.

A kezdeti törvénykezéseket látva persze biztosak lehettünk abban, hogy koránt sincs megállás, így a TikTokot és a streaming platformokat érintő korlátozások után itt a következő, ami jelentősen visszaveti a kínai esportot. A kínai kormány ugyan néhány éve már kóstolgatja az esport szcénát, a jelenlegi tiltáshullám fényében a mostanit érdemes a korábbiaknál komolyabban venni.

Jelenleg ugyanis úgy tűnik, hogy a PUBG esport része tiltottnak számít az országban, és nem csak a kiskorúak, hanem úgy tűnik, mindenki számára.

A Kínai Kulturális Menedzsment Szövetség Esports Bizottság elnöke, Yibo Zhang elmondta, hogy a kínai szabályozó hatóság, az NAPP még nem hagyta jóvá a PUBG-t, ami azt jelenti, hogy Kínában nem rendezhetnek esport versenyeket, nem alapíthatnak csapatokat, de még csak közvetíteni sem közvetíthetnek esport eseményeket, meccseket. A jelenleg is zajló események alapján pedig nem úgy tűnik, hogy ez megváltozik.

De ha mégis, akkor is komolyan visszavethet a kínai fiatalok esport karrierről szőtt álmaiban, sőt, eltántorító is lehet. Az esportban ugyanis bevett szokás, hogy a tehetségfigyelők még korán, nagyon fiatalon, 14-15 évesen szerződtetik a játékosokat, a már életben lévő törvények szerint viszont ez a korosztály alig játszhat valamit a játékkal – azt is csak hétvégén.

Így pedig különösen nehéz helyzetben lesznek később, sőt, így az a kérdés is felmerülhet, hogy érdemes-e egyáltalán kínai esport csapatokat létrehozni, hiszen óriási lemaradásban lesznek a világ többi esportolójához képest. Ezekre válaszokat csak később fogunk kapni, mindenesetre a többi játék is aggódhat, ugyanis a PUBG a kínai illetőségű Tencent tulajdonában áll, aminek van még a tarsolyában egy-két esport jellegű cím, melyek ugyancsak megszenvedhetik ezt a fajta korlátozást.

via – GameRant, Dexerto, Esports.com

×