Felnőtt férfiak kiskorú magyar lányokról osztottak meg meztelen képeket Twitteren, amit csak akkor tiltottak, amikor a magyar twitterezők tömegesen kezdték el jelenteni.

A közösségi portálok irányelvei és szabályai sokaknak teljesen egyértelmű lehet, kiváltképp a politikusok számára, akiket sokszor vélt, vagy valós okok miatt képesek ilyen-olyan vélemények miatt szinte azonnal tiltani. Hasonló a helyzet az álhírekkel, az álhírek terjesztőivel is, amit mostanság az oltások ellen teljesen megalapozatlan áltudományos indokokkal tiltakozók érezhetnek.

Mindazonáltal úgy gondolom mindenkinek joga van a személyes véleményéhez – míg azzal közvetve, közvetlenül nem árt másoknak – így egy-egy tiltást érdemes alaposabban felülvizsgálni. Ez a helyzet viszont egyáltalán nem áll fenn a szexuális ragadozók, a zaklatók, és a pedofilok esetében, akiket mindenképpen tiltani és büntetni kell – és nem csak a közösségi platformokon, hanem általuk a hatóságok és a törvénykezés előtt is.

Ezért is hűltem el, mikor a napokban értesültem arról, hogy néhány felnőttkorú férfi kiskorú lányok meztelen képeire vadászik Snapchaten. A képekhez a fiatal lányok megvezetésével és/vagy azokat ellopva jutnak, melyeket aztán Twitterre töltenek fel.

Mindez a magyar nyelvű Twitteren, magyar 13-15 éves lányok meztelen képeivel (is) történik.

A Twitter alapvetően nem cenzúrázza a meztelenséget, ezért számos OnlyFans-es lány is megtalálható rajta, ahol kvázi reklámozzák a tevékenységüket. Ha a platform ezt engedi, akkor teljesen rendben van a dolog, az viszont teljesen elborzasztó, hogy a törvényt sértő tartalmakat, egészen konkrétan kiskorú lányok képeit ennyire nem képesek kiszűrni.

A Twitter profil magyar_snapchat néven volt elérhető egészen szeptember 28-ig, amikor is a magyar Twitterezők rátaláltak. Ezután egy óriási jelentgetés hullám vette kezdetét, amit igen hamar követett a profil tiltása. A probléma viszont az, hogy így a Magyar Rendőrséghez is nehezebben jut el az ügy, amit ezáltal nehezebben tudnak felgöngyölíteni is.

A másik komoly probléma, hogy most is arra volt szükség, hogy tömegesen kezdjék el jelenteni a már-már pedofil profilt, a Twitter egészen addig teljesen békén hagyta azt működni. A dolog komolyságát mi sem jelzi jobban, mint az, hogy a tiltás pillanatában nagyjából 6000 követője volt az oldalnak.

De tovább megyek: a Twitter keresőjébe beírva az oldal nevét, számos a képek alá érkezett kommentet el lehet még olvasni. A legijesztőbb az egészben az, hogy az alpári stílusú, perverz hozzászólás között elképesztően rengeteg az olyan, amelyikben a lányok elérhetőségét és nevét akarják megtudni. Nem nehéz kitalálni, hogy zaklatásos célokból.

Az egész jelenség ijesztő, hiszen kifejezetten sok követővel rendelkező profilról volt szó – emiatt pedig fennáll a veszélye, hogy visszatér. Ebben az esetben viszont érdemes előbb a hivatalos szervek, elsősorban a Rendőrség figyelmét felhívni rá, hogy ők is megtehessék a szükséges intézkedéseket. Ugyanis kizárólag ilyen formában lehet egyszer s mindenkorra elejét venni.

A Twitter problémás működését látva pedig egyáltalán nem lehetünk meggyőződve arról, hogy nincsenek még hasonló profilok, melyek kiskorúakról gyűjtenek nyilvánosan pornográf tartalmakat. Ezeket pedig minden esetben érdemes azonnal jelezni a Rendőrségnek.

×