Egy olyan új hajlítható kijelzőt mutattak be, amiből akár repülőt és pillangót is origamizhatunk magunknak.

Manapság egyre divatosabbak a hajlítható kijelzővel felszerelkezett összehajtható okostelefonok. Igaz, még nem igazán kapkodják a Galaxy Foldokat sem, mivel egyelőre még nem a megfizethető kategóriába tartoznak, de ez a jövőben biztosan meg fog változni, sőt, már arról is hallani, hogy az Apple (az LG-vel közösen) is gőzerővel készíti a saját hajtható kijelzős iPhone-ját.

Azonban amíg a Samsung a többfelé hajtható-nyitható kijelzős készülékekkel ismerkedik, addig az ‘Institute for Basic Science Nanoparticle Research Center’ kutatói egy olyan kijelzőt fejlesztettek, amivel akár origamizhatunk is. Legalábbis így mutatták be az új technológia adta lehetőségeket: origami kijelzős lepkét, piramist, repülőgépet is láthattunk.

3D foldable display

 

Van azonban egy nagy probléma.

Mégpedig az, hogy közel sem kiforrott egy technológia, így nem is nagyon lehetne még használni kereskedelmi termékekben. Az egyik legfontosabb például, hogy az origami kijelzőt mindössze 500 alkalommal lehet ki- és összehajtani minőségromlás nélkül, ami jócskán a Samsung technológiája mögött van, hiszen a Galaxy Foldot elvileg 200.000 alkalommal lehet hajtogatni.

Mindezen túl a kijelző felbontása is hagy némi kívánni valót maga után, ugyanis összesen 64 pixelből áll csak. Igaz, a csapat megjegyezte, hogy a jövőben ezen a téren sokat fognak javítani, de jelenleg nagyon gyatrán teljesít.

Egyértelmű hát, hogy az origamizható papírkijelző fejlesztése még nagyon korai szakaszában tart, és valószínű, hogy sok év múlva nyeri majd el a végső állapotát, azért egészen érdekes lehetőségeket rejt. Akkor legalábbis, ha sikeresen javítani tudnak az élettartamon és a felbontáson.

via – Android Authority

×