A sok gépezés vagy játék bizony rendesen megviselheti a testet is.

Bár alapvetően a videójátékozás kiváló kikapcsolódási, szórakozási lehetőség, ezt is túlzásba lehet vinni. Elég csak belegondolnunk a múltkori kérdőívünkbe, amiből kiderült, hogy bizony a hazai játékosok jelentős része is szereti feszegetni a határait. Legyen szó akár billentyűzettel, akár kontrollerrel operáló felhasználókról, a hardcore gaming bizony nem csak az agyat, hanem a testet is megviselheti. Az alábbi bejegyzésben azt vesszük górcső alá, hogy melyek a legtipikusabb „gamer” sérülés és mit tehetünk ennek elkerüléséhez.

„Gamer’s thumb”

A fenti angol kifejezésnek hivatalos magyar megfelelője nincs, de nem nehéz összerakni a jelentését. A thumb a hüvelykujjat jelenti, a gamert pedig nem hisszük, hogy magyarázni kell. Olyan neveken is megtalálhatjuk az idegen nyelvű irodalomban, mint Nintendo Thumb, Playstation Thumb, WASD Wrist vagy épp a meglehetősen ötletes Nintendonitis. Szerencsére a kifejezés mögött megbújó betegségnek már van hivatalos megnevezése, ez pedig nem más, mint a De Quervain szindróma.

De Quervain

A DeQuervain betegség a csuklón a hüvelykujj vonalában lévő inak megvastagodása, illetve azok ínhüvelyének gyulladásos szűkülete következtében jön létre. Az inak megvastagodnak, ezáltal nehezebben csúsznak az őket körülvevő ínhüvely rekeszben. A csukló a hüvelykujj vonalában fájdalmassá, nyomásérzékennyé, duzzadttá válik. A panaszok típusos mozdulatokra jelentkeznek (pl. a kéz ökölbe szorítása, kézfogás, tárgyak megfogása, a csukló fordítása, csavarása.)

Természetesen alapesetben nem csak a játék okozhatja a panaszokat, gyakorlatilag bármilyen ismétlődő mozdulat és ezzel kapcsolatos túlterhelés is kiválthatja. A telefonfüggő felhasználóknak is van egy rossz hírünk, a sok-sok hüvelykujjas görgetés is kiválthatja ezt az állapotot, így nem árt óvatosnak lennünk.

Tipikus tünetek: 

  • Hüvelykujj fájdalmak videójátékozás után
  • Fájdalom és duzzanat a hüvelykujj környékén
  • Csuklófájdalom, mely kisugározhat a karba is
  • Hüvelykujj és csuklófájdalom, mely mozgásra rosszabbodik
  • Recsegő, ropogó hang és érzés a hüvelykujj mozgatásakor

Így előzheted meg

Lassíts kicsit

Játssz egy kicsit kevesebbet

Tudjuk, nem túl könnyű kérés ez. Ám érdemes mérlegelni a dolgokat mielőtt egy teljes napos grind előtt. Tényleg megér-e annyit az a plusz egy óra játék, hogy később hetekig, hónapokig szenvedj miatta?

Egy kis bemelegítés sosem árt

Akármennyire is nevetséges dolognak tűnhet a bemelegítés játék előtt, annál hasznosabb lehet a későbbi problémák elkerülése, ráadásul nem is kell semmi extra mozdulatsorra gondolnod. Tartsd úgy a csuklódat, mintha valakivel kezet akarnál fogni, majd a hajlítsd a hüvelykujjadat a csuklód felé. Ezt körülbelül 30 másodpercig csináld és 10 alkalommal ismételd meg, hidd el, a tested meghálálja majd.

Tarts több szünetet 

Ha igazán hosszú etapra készülsz fel, akkor is érdemes előre kalkulálni több szünetet is. A fentebb említett mozdulatsorokat érdemes ilyenkor megismételni, nem csak a játék elején.

Ergonomikus kiegészítők 

A kontrolleres játékosok itt hátrányból indulnak, a számítógép előtt hosszú órákat eltöltő játékosoknak már több lehetőségük is van a kényelem fokozására. Nem csak billentyűzetekhez, hanem akár egerekhez is tudunk vásárolni csuklótámaszokat.

Ha már kialakult

Nincs mit tenni, ha fáj

Azért is veszélyes a „Gamer’s thumb – De Quervain szindróma” kialakulása, mert meglehetősen makacs betegségről beszélünk. Kezdeti állapotában megkísérelhetőek a konzervatívabb kezelések:

  • Pihentetés
  • Csuklórögzítő
  • Gyulladáscsökkentő/injekciós kezelés

Ezek eredményessége azonban inkább átmeneti, az esetek nagy részében a tüneteket az ín és ínhüvely közötti téraránytalanság okozza, így műtétre lehet szükség. Ebből is láthatjuk, hogy nem szabad elbagatellizálni a fenti kérdéskört, fontosabb a megelőzésre koncentrálnunk, mint a már kialakult betegség kezelésére. Egy kis személyes érintettség is van a fenti bejegyzésben. Nem feltétlenül játék miatt, de a rengeteg, nem megfelelő körülmény között végzett gépelés nálam is megtette a hatását. Az utóbbi két hétben volt olyan is, hogy szinte már-már kibírhatatlan volt a csuklófájdalom. Így tényleg ajánlott megfelelő komolysággal kezelni a fenti problémakört, nem egy kellemes jelenségről beszélünk.

Felhasznált forrás: TritonLife

https://leet.hu/shop/back2school/

×