A Samsung tulajdonképpen már olyan kutatásokat végez, mellyel a jövőben olyan gépeket tudnának készíteni, amik úgy viselkednének, mint az ember.

A Samsung és a Harvard Egyetem kutatói egy közös tanulmányt publikáltak a Nature című tudományos szaklapban, melyben ismertetik hogyan volna lehetséges lemásolni az emberi agyat, amely alapján neuromorfikus chipeket készíthetnének.

A kutatók szerint az agy neuronális kapcsolati térképét nanoelektróda-táblázat segítségével le lehetne másolni, amit aztán át tudnának másolni egy szilárdtest-meghajtóra (SSD), legyen az akár a boltokban kapható flash-tároló, akár olyan csúcstechnológiás memória, mint az ellenállásos RAM.

Az agy nagyszámú neuronból áll, és ezek kapcsolási térképe felelős az agy funkcióiért. Így a térkép ismerete lehet a kulcsa az agy visszafejtésének. A kutatók szerint a nanoelektróda tömb nagyszámú neuronba képes belépni, vagyis hatékonyan rögzítheti agy agy elektromos jeleit. Ez alapján pedig képesek lennének meghatározni a neuronális vezetékezési térképet, azt is mutatva, hogy hol és milyen erősen kapcsolódnak egymáshoz a neuronok.

Az így kapott térképet pedig képesek lennének digitálisan lemásolni, és bárhová beilleszteni.

Neuromorphic electronics based on copying and pasting the brain | Nature ElectronicsNeuromorphic electronics based on copying and pasting the brain | Nature ElectronicsNeuromorphic electronics based on copying and pasting the brain | Nature Electronics

De mire is használnák az emberi agy térképét? Nos, a Samsung mesterséges intelligencia fejlesztéséhez, amely képes volna az emberi agyhoz hasonlóan viselkedni. Hasonló módon tanulna és viselkedne, sőt, a dél-koreai vállalat kutatói szerint akár teljesen autonóm, valódi megismeréssel rendelkező gépeket is láthatunk majd. Ha erről sokaknak a Detroit: Become Human, vagy a Szárnyas Fejvadász ugrik be, az nem áll nagyon messze a valóságtól.

Ezzel a komplexitással és technológiával viszont van egy kis probléma. Mivel az emberi agy több, mint 100 millió neuronból áll, és ezerszer is több szinaptikus kapcsolattal, egy beillesztésre alkalmas neuromorfikus chipnek körülbelül 100 trillió memóriaegységre lenne szüksége – és ebben még nincs benne az a kód, ami a működésért felelne.

Mindez azt jelenti, hogy a Samsung ugyan megtalálta a módját az emberhez és az emberi agyhoz hasonló viselkedésű mesterséges intelligencia létrehozásához, azonban míg sikerül azt megfelelően tárolni és felhasználni, még hatalmasat kell fejlődnie a neuromorfikus chipeknek.

via – Samsung, Engadget, ZDNet

×