A sugárkövetés olyan luxus, amelyet általában az új GPU-k engedhetnek meg maguknak. Egy Direct3D fejlesztő azonban a régebbi AMD kártyákra is elhozza, persze különös módon.

Valljuk be őszintén, a ray tracing, vagyis a sugárkövetés támogatás az egyik olyan technológia a videojátékokban, ami miatt szintén szívesen teszünk RTX videokártyát a gépünkbe. A játékok ugyanis sokkal élethűbb módon jelennek meg a szemünk előtt, ami segíti a beleélést és azt, hogy jobban élvezzük a látványt. Ugyanakkor sokan a készlethiány, illetve a magas árak miatt nem jutottak még új generációs videokártyához, így kimaradnak az élményből. Persze nem mindenki.

Valaki ugyanis elhozta a régi AMD kártyákra a ray tracing támogatást, Linux operációs rendszeren.

Egy Direct3D fejlesztőnek köszönhetően nem hivatalosan ugyan, de a régi AMD kártyák tulajdonosai is élvezhetik a technológiát, ám sajnos csak Linux rendszeren. A Phoronix szerint Joshua Ashton szoftveresen nyúlt bele a rendszerbe, így érte el, hogy a sugárkövetés megvalósuljon régi Navi, Vega és Polaris kártyákon is. Mivel azonban ez egy emuláció, nem biztos, hogy a funkciók tökéletesen működnek.

Bár ez az emuláció elegendő ahhoz, hogy az illesztőprogram elhozza a ray tracinget, a kártyákból valójában hiányzik az a fizikai Ray Accelerator, ami szerves része a sugárkövetési feladatok ellátásának. Még az Nvidia RTX és az AMD Radeon RX kártyák is izzadjanak a sugárkövetés használata közben. Ennek ellenére a fenti szoftveres megoldás érdekes eredményeket hozhat.

Az új grafikus kártyák beszerzése 2021-ben nem könnyű feladat, így Ashton Vulkan portja ideiglenes alternatíva lehet mindazok számára, akik meg akarják tapasztalni a sugárkövetést a jelenlegi rendszerükben. Persze ezzel jó sok FPS-t veszítenénk. A fejlesztő benyújtotta a kérelmet az emulációra, a kérdés, hogy megvalósulhat-e.

×