Egyre több helyen és területen kezdik el használni a gyerekek mindennapjait virtuális valósággal szebbé, könnyebbé és elviselhetőbbé tevő OncoVR-t.

A csodálatos Onco VR kezdeményezésről korábban már mi is írtunk részletesebben, így különösen nagy örömmel tölt el, hogy a tartósan kórházban fekvő gyerekek mindennapjait megkönnyítő ötlet egyre több helyre jut el. Az Onco VR-t eddig leginkább daganatos betegek kezelésekor használták, ezzel terelve el a gyermekek figyelmét a sokszor fájdalmas vizsgálatokról, most azonban egy újabb területen is elkezdték használni.

A HVG számolt be róla, hogy az Onco VR-t már a Bethesda Gyermekkórház égési és sebészeti osztályán is használják, leginkább a sérült gyermekek kötéseinek cserélésekor. Ilyenkor egy VR-ban nézhető mesefilmet vetítenek nekik, ami eltereli a figyelmüket a kötéscsere okozta fájdalmakról, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy kevesebb gyógyszert kelljen beadni nekik.

Továbbá hozzásegíthet a sebészeti osztályon műtétre váró gyermekek szorongásának feloldásához.

„A virtuális valóság használata tartósan kórházban fekvő, főként daganatos gyermekeknél már jól ismert az OncoVR számára. Ezért rendkívül izgalmas új területeket felfedezni. Az fájdalomról történő figyelemelterelés és a műtét előtti szorongásoldás VR segítségével már jól ismert a nemzetközi tudományos irodalomban” – mondta Erdős Sándor, az OncoVR alapítója és a Vodafone Digitális Kórházi Angyala.

A Bethesda Gyermekkórház Égéscentrumának osztályvezető főorvosa, Bene Ruzsena azt mondta, évente nagyjából 300 gyerek kerül kórházba égési sérüléssel, akik olykor hónapokig tartó, rendszeres kötözést igényelnek, ami komoly fájdalommal járhat. A fájdalomcsillapítás kardinális kérdés, a gyógyszerek mellett a figyelemelterelés is segíthet. Szerinte nagy segítség lehet, ha a VR szemüveg alkalmazásával virtuálisan egy hűsítő, nyugtató világba kerül a gyerek – írja a portál.

Az Onco VR a Bethesda gyermekkórház égési osztályán túl további két újabb helyszínre jutott el, a Pécsi Gyermekgyógyászati Klinikán és a szegedi SZTE Gyermekgyógyászati Klinikán is alkalmazzák már.

Nagyon büszke és hálás vagyok azért, hogy az OncoVR programot új intézményekbe, ezáltal pedig még több gyermekhez juttathatjuk el a Vodafone Alapítvány segítségével. Úgy gondolom, hogy a jövő a digitális egészségügyé, melynek jó példája a VR technológia szorongáscsökkentő kórházi felhasználása. Nagy öröm számunkra, hogy innovációnkat vidéki kórházakba – így Pécsre és Szegedre – is elvihettük, ugyanakkor nem állunk meg itt: a Vodafone Alapítvánnyal azon dolgozunk, hogy további vidéki intézményekbe juthassunk el és tehessük könnyebbé a tartós kórházi ellátásra szoruló gyermekek mindennapjait.” – mondta el Dr. Erdős Sándor, az OncoVR alapítója és a Vodafone Digitális Kórházi Angyala.

A két vidéki kórház bevonásával az OncoVR program immár átlépte a 100 megtartott foglalkozás számát, ezáltal közel 50 kórházi ellátásra szoruló gyermek mindennapját tette könnyebbé és segített a szorongás legyőzésében. 

via – HVG, Prím Hírek

×