Néhány kutató kifejlesztette a világ első homokszem méretű repülő mikrochipjét, amit repülőből kidobva juttatnának a légkörbe.

A Northwestern Egyetem mérnökei bemutatták a legújabb fejlesztésüket, a világ legelső repülő mikrochipjét, ami majdnem olyan kicsi, mint egy homokszem. A chip ugyan kisebb, mint egy hangya feje, bőven van rajta elegendő elektronika ahhoz, hogy adatokat gyűjtsön és küldjön a használójának.

Ha nagyon pontosak vagyunk, akkor a chip valójában nem repül, hanem siklik a levegőben, ha pedig még pontosabbak, akkor inkább csak nagyon lassan esik. Ehhez az olyan növényeket vettek alapul, mint a pitypang és a gyapotfa, melyek a magvaikat a szél segítségével az „anyanövénytől” különösen messzire képesek eljuttatni.

A kutatók szerint az eszköz pontosan annyira apró, hogy még hat rá az aerodinamika, vagyis a levegő még pont képes alákapni és a hátán hordozni – bár azt mondják, hogy már a fizikai határokat feszegették.

Na és mire fogják használni? Vehetjük elő a csillámcsákót?

Nos, a kutatók nem titkolt szándéka a szemmel alig látható, aprócska kütyüvel az, hogy a légkörbe juttassák. Természetesen csak kutatási célokból, mivel másra nagyon nem is lehetne használni – szóval tedd vissza a csákót. A mikrochippel a levegő szennyezettségét vizsgálhatnák, melyet így nagy területen kis adatmennyiség mellett tudnának végezni.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy a repülőből kidobált chipekkel mi lesz, de ez ügyben sem kell aggódni, nem kell majd összeszedniük, igaz, nehéz is volna. A kütyüt ugyanis egy olyan anyagból készítették, amely nedvességgel érintkezve ártalmatlanul, biológiailag lebomlik, nem marad meg és szennyezi a környezetet.

A Northwestern Egyetem egyelőre csak kísérletezik az ötlettel mielőtt tényleges  használatra bocsátanák. A kutatás során pedig különböző felhasználású „mikroszenzorokat” terveznek, például olyat, ami a napsugárzást, vagy ami a levegő savasságát vizsgálná.

Mindeközben amerikai kutatók 0,1 köbmilliméteres chipet fejlesztettek, melyet akár a véráramba is be lehet fecskendezni.

 

via – SlashGear, TechCrunch

×