Elkészült a 2021-es világszintű digitális életminőségi kutatás, az eredmények alapján pedig úgy tűnik, hogy Magyarország internete Európa sereghajtói között van.

A Surfshark Digital Quality of Life Index (DQL) minden évben mustrázza a világ 110 országainak digitális életminőségét, vagyis olyan szempontok alapján rangsorolja az államokat, mint az internet minősége, az elektronikus infrastruktúra, az kiberbiztonság, és az elektronikus ügyintézési lehetőségek. A DQL természetesen idén is elvégezte a kutatását, melyből kiderül, amit mi a bőrünkön is érezhetünk: van még hová fejlődnünk.

Alapvetően a magyar helyzet nem tragikus, de nem is jó. Az internet sebességében például, legyen szó a szélessávú vagy a mobilos kapcsolatról, egészen jól állunk, és nem csak európai, hanem világszinten is az élbolyhoz tartozunk.

Magyarország szélessávú sebessége a 8. legjobb az egész világon, és 13. a stabilitását tekintve.

Ami viszont a mobilos kapcsolatot illeti már nem lehetünk ilyen büszkék, ott ugyanis a 35. helyen végeztünk, de legalább valamelyes stabil, legalábbis erről árulkodik, hogy sikerült elcsípni a 25. helyet ebben a kategóriában. Az összképen azonban rendkívül sokat ront, hogy a magyar szolgáltatás nem igazán fejlődik, a mobilinternetet vizsgálva a 76-ak, a szélessávú fejlődésben pedig 41-ek lettünk. Az összképet is csak ez rontja le nagyon, de így is bekerültünk a világ 30 legjobb minőségű internetével büszkélkedő országai közé (29.).

Ez mind szép és jó, viszont Magyarországon nem is túl olcsó az internet, legyen szó otthoni, vagy mobilos előfizetésről. Ezen a téren a 37. helyen állunk, ami azért is különösen rossz, mert még Kazahsztánban, Lengyelországban, Romániában és Argentínában is megfizethetőbb az internet.

De kiemelkedőek vagyunk kiberbiztonság szempontjából, ahol a 28. helyen végeztünk, sőt, az adatvédelmi törvények is kiválóak. Az elektronikus ügyintézésben viszont ugyancsak elhasalunk, amivel csupán a 45. helyen állunk. Ami pedig az infrastruktúrát illeti, Magyarország ezen a téren is egy erős hármas (32.), köszönhetően a hálózat nem megfelelő kiépítettségének. (Erről itt olvashatsz picit többet, egy interaktív térkép segítségével.)

Összességében pedig több a negatívum, mint kellene, így pedig hét helyet rontottunk a 2020-as vizsgált időszakhoz képest. Világviszonylatban nem állunk rosszul (de itt már olyan országok is vannak, mint Nigéria…. ), hiszen 110-ből a 32. helyen szereplünk, Európában viszont a sereghajtókhoz tartozunk: 38 államból Magyarország a 22. helyen áll.

Ez azt jelenti, hogy sajnos a magyar internet hiába gyors, a legtöbb szempont alapján viszont átlagon aluli.

Az összesített első helyen egyébként Dánia áll, utána szorosan Dél-Korea, a harmadiknak Finnország ért be, negyedik legjobbnak Izrael bizonyult, az ötödik pedig az USA internete lett.

A sárga vonal jelöli Magyarország digitális jólétét, a zöld pedig az átlagos mértéket.

via – DQL, HVG

×