Egy durva anomália miatt mindenki csak pislogott a Pythen, ahol hétfőn 38 ezer dollárral volt olcsóbb a Bitcoin, mint bárhol máshol.

A Bitcoin árfolyama egy ideje már 40 és 50.000 dollár között mozog, a hétfői napon azonban egy olyan durva anomália történt, ami miatt hirtelen nem néhány százat, vagy néhány ezret, hanem közel 40.000 dollárt zuhant – írta meg a Coindesk. Mondhatni „szerencsére csak” a Pyth Network valós idejű piaci adatszolgáltató BTC/USD feedje volt érintett, a hiba miatt viszont egészen őrült üzletek köttettek.

Az anomália nem tartott tovább néhány percnél, ami nagyjából hétfőn dél körül, UTC időzóna szerint 12:21 és 12:23 közé tehető, amikor a központi tőzsdén a Bitcoin 43.500$-on állt. A blokkláncok és a valós világ adatai között hídként működő, Solana-alapú oracle hálózat szerint a flash összeomlást az okozta, hogy két forrás is közel nulla árat tett közzé a tokenre, melyek emiatt nagyobb súlyt kaptak a hálózat aggregációs logikájától.

Ennek következtében az átlagár 5402 dolláros mélypontra zuhant.

 

„A Pyth aggregációs logikája ezeket az árakat kilenc másik közzétevővel kombinálta, ami alacsony aggregált árat eredményezett széles konfidenciaintervallummal” – közölte a Pyth Network szerdán. A Pyth BTC/UDC aggregált ára hétfőn többször is meredeken 40 000 dollár alá süllyedt, és a konfidenciaintervallum rendkívül széles lett.

A hatást súlyosbította, hogy egyes programok az aggregált árfolyam-táplálásra támaszkodtak a bizalmi (metrika) használata nélkül, ami lehetővé tette a likvidálások bekövetkezését annak ellenére, hogy a közzétett ár nagyon bizonytalan volt.

„A láncon belüli oracle adatokkal gyakran vannak problémák a korrupt feedek vagy a hibás adatok miatt” – mondta Patrick Heusser, a Crypto Finance AG kereskedési vezetője. „Ezt egyfajta kockázatként vállalod, ha nyitott pozícióid vannak egy decentralizált tőzsdén.”

A decentralizált tőzsdék az adataikat on-chain kapják az oracles-ektől. Az adatok on-chain terjesztése lassú, és néha hamis adatok kerülnek terjesztésre, mivel nem végeznek elegendő minőségi ellenőrzést, ellentétben például a Bloomberg vagy a Reuters fizetett adataival, magyarázta Heusser.

Annak érdekében, hogy ez ne fordulhasson elő még egyszer, a Pyth Network közleményében azt írta, hogy kidolgoznak egy javasolt integrációs tesztelési protokollt, amelyet a kiadók lefuttathatnak a szoftverük módosításainak érvényesítésére, így könnyebbé válik a szanitási ellenőrzések lefuttatása és az adatok validálása.

Másodszor, kiigazítja az aggregációs logikát, hogy megfelelően mérlegelje a nagy értéktartományt átfogó árakat, végül pedig a közlemény szerint a piac pontos tükrözésére fog összpontosítani a „továbbfejlesztett dokumentáció” révén.

via – Coindesk, TweakTown, Business Insider

×